PRINCIPI SASTAVLJANJA DNEVNOG OBROKA

 Pri planiranju i sastavjanju dnevnog obroka (dnevni obrok podrazumeva najmanje tri dnevna obeda), bilo zdravih ili bolesnih osoba, treba sagledati kompeksnost različitih faktora koji utiču na taj odgovoran posao. Pored potreba organizma za energetskim, gradivnim i zaštitnim materijama, moraju se preduzeti mere kojima će se izbeći oštećenje organizma patogenim mikroorganizmima, (bakterije i paraziti), kao i …

PRINCIPI SASTAVLJANJA DNEVNOG OBROKA Прочитај више »

VRSTE ISHRANE

U svom kontinuiranom razvoju, čovek je svoju ishrani prilagođavao uslovima života i podneblju u kome je živeo. Priroda je oduvek bila osnovni izvor života i rasadnik namirnica koje su sačinjavale njegovu ishranu. U prirodi je, i bez da se posebno trudio, nalazio sve ono što je potrebno njegovom organizmu, birajući više instiktom i nagonom, nego …

VRSTE ISHRANE Прочитај више »

PRAVILNA ISHRANA

  Ishrana ljudi je proces unošenja životnih namirnica u organizam, sa ciljem obezbeđivanja uslova za funkcionisanje svih organa u čovečijem organizmu. Te životne namirnice su nosioci biološki vrednih hranjivih i zaštitnih materija, koje u procesu metabolizacije kroz mnogobrojne fiziološke i bio-hemijske procese obezbeđuju gradivne, energetske i zaštitne funkcije, bez kojih ne bi bilo moguće održavati …

PRAVILNA ISHRANA Прочитај више »

ANTIOKSIDANSI

Za svaku onu supstancu koja nas čuva i delimično neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala u našem organizmu kažemo da su to   antioksidansi.  Oni su kao lice i naličje, kao otrov i protivotrov. Antioksidansi su jedinjenja različitih prirodnih supstanci koji u organizmu čoveka imaju važnu ulogu zaštite od slobodnih radikala. Postoje dva izvora antioksidanasa: prvi je naš organizam …

ANTIOKSIDANSI Прочитај више »

ALKOHOL I ALKOHOLNA PIĆA U ISHRANI LJUDI

Razne priče su izmišljane i teorije postavljane u vezi sa razlogom i početkom upotrebe alkohoola od strane čoveka. Uglavnom one najinteresantnije se vezuju za čovekov silazak sa drveta i konzumiranje zrelih, gnjilih plodova voća i povrća, popadalih po zemlji, u kojima je već prirodnim procesom vrenja nastao alkohol. U tim pretpostavkama i traženju pravog razloga, …

ALKOHOL I ALKOHOLNA PIĆA U ISHRANI LJUDI Прочитај више »

Čovekova ishrana i priroda

  „Zdravlje je prolazno stanje organizma” i čovek se nikako ne može nasigurno osloniti na njega kao na nepromenjivu, Bogom datu životnu konstantnu, situaciju koja mu garantuje bezbrižno funkcionisanje organizma u skladu sa prirodom, njegovim životnim potrebama i ciljevima.  Od svog nastanka, pa dalje na svom životnom putu, čovečiji organizam je primoran da se često suočava …

Čovekova ishrana i priroda Прочитај више »