DISPEPSIJA MASTI

Dispepsija masti (steatoreja) je poremećaj kada organizam izbacuje velike količine masti stolicom. Neposredni uzrok tog poremećaja je nesposobnost organa za varenje da dovoljnim izlučivanjem lipolitičkih fermenata omoguće pravilno razlaganje neutralnih masti na masne kiseline i glicerol. Ova deformacija se odnosi na smanjenu apsorpciju kroz sluzokožu creva, kao što je to slučaj kod oboljenja gušterače, jetre, žučnih puteva i bolesti poznate pod imenom spru. Steatoreja može nastati i onda, kada se hranom unose preterane količine masti u organizam.

 

Dijeto-terapija kod dispepsije masti.

U procesu lečenja ove bolesti treba sprovesti restrikciju, odnosno zabranu unošenja vidljivih masti ishranom, kao i ostale mere neophodne za lečenje suvišnog izbacivanja masti stolicom.  Zato se preporučuje, da se u početku dijeto-terapije uzima obrano mleko u prahu, koje ne sadrži više od 0,4 % masti, zatim veća količina posnog mesa i riba. Ove namirnice naročito sadrže biološki vredne belančevine i namirnice bogate mineralnim solima i vitaminima, kao što su povrće i voće, koje treba konzumirati u obliku pirea, kompota i svežih sokova. Kako je obično svaki poremećaj u apsorbovanju masti praćen i poremećajem u apsorpciju liposolubilnih vitamina, to treba nastojati da ova dijeto-terapija bude dopunjena i optimalnim količinama sintetskih preparata liposolubilnih vitamina A, D, E i K.

 

Оставите коментар