HISTAMIN I HISTAMINSKA INTOLERANCIJA

Često i bez kakvog povoda pomislite zašto vas boli glava, ili imate anksioznost, pa čak i proliv. Nemate objašnjenje, a problemi ne prestaju. Često neredovan menstrualni ciklus kod žena, ili vam se jarko zarumene obrazi kada pijete crno vino. Ako vas svrbi jezik, te dobijete npa vrućine, ili vam curi nos nakon uživnja u slasnoj banani, avokadu, pa čak i kada jedete patliđan. Sve ove indikacije navode na realnu mogućnost da imate intoleranciju na histamin, a to je neželjena rekcija na hranu koja je netoksična i nije imunološki posredovana.

Histamin je posebna hemikalija u čovečijem organizmu, koja je deo imunog sistema, probavnog i centrlnog nervnog sistema, koji kao bitan neuro-transmiter, prenosi važne poruke od tela ka mozgu. Histamin je konponenta želudačne kiseline koja pomaže u varenju hrane u želucu.

Svi oni koji su imali makar i sezonske alergije, ili kakvu alergiju na hranu, veoma dobro znaju koliko je značajan histamin kada se kroz određenu medikamentalnu terapiju upotrebljavaju antihistaminici. To je zbog uloge histamina, da se u telu ponaša kao kontrolor, te da reaguje i  hitno upozorava, davanjem brzih signala, inflamatornog zapaljenskog odgovora, na prisustvo svih onih alergenata koji mogu biti napadači. Histamin deluje tako što izaziva oticanje i proširenje krvnih sudova, kako bi bela krvna zrnca mogla da prođu i brzo otkriju i napadnu infekciju, kao i problem koji preti organizmu. Naglo podizanje nivoa histamina izaziva niz neprijatnih indikacija kao što su glavobolja, svrab, i opšta malaksalost i nemoć. Sve to organizam čini kao odgovor na napad koji je na njega izvršen. Uzrok nastajanja intolerancije na histamin može biti poremećna razgradnja samog histamina, ili povećani nivo histamina u telu koji se unosi hranom.

Na visok nivo histamina utiču alergije, propustljiva creva, krvarenja u gastro-intenstinalnom traktu, fermentisani alkohol (vino, šampanjac, pivo), manjak enzima diamin-oksidaze, kao i hrana sa previše sadržaja histamina.

Dijetetske mere:

 Kao prvu dijetetsku meru treba svakako izbegavati hranu koja je bogata histaminom i koja može prouzrokovati blokadu enzima diamin-oksidaze, koji razgrađuje histamin. Dijamin-oksidaza je glavni enzim koji je u digetivnom traktu zadužen za razgrađivanje histamina. Svaki pacijent koji je upućen na ove dijetetske mere, mora da zna da je od posebne važnosti da hrana koju konzumira mora biti sveža. Sva ona hrana ,a posebno jela koja prenoće, ili koja se čuvaju u frižiderima, imaju povećan sadržaj histamina, te nisu za upotrebu.  Takođe je važno da se ishrana dopunjuje sa vitaminima C i B6, koji mogu značajno poboljšti delovanje enzima (diamin-oksidaza), oji razgrađuju histamin.

Sadržaj namirnica u dnevnom obroku:

Žitarice: Hleb sa kvascem treba izključiti iz ishrane. Bezglutenske žitarice, pirinač i kinoa su preporučive u svakodnevnoj ishrani. Pšenične klice s moraju izbegavati, jer one oslobađaju histamin.      

Mleko i mlečni proizvodi: Kravlje mleko oslobađa histaminin pa stoga ga treba isključiti iz ishrane. Kako krvlje mleko i njegovi mlečni proizodi (kiselo mleko, jogurt, kefir, sir, slatka i kisela pavlaka, kozji sir i svi prevreli stari sirevi nisu preporučivi, to kao njihova zamena u jelovniku mogu da se nađu kokosovo mleko, mleko od pirinča i bademovo mleko.  

Meso i Jaja: Sveže kuvano živinsko meso, sveže ulovljena riba, kao i kuvana jaja, mogu se konzumirati bez rizika. Dok sve prerađevine od mesa (dimljeno meso, slanina, salame, kobasice, viršle, i.t.d), kao i konzervirani mesni proizvodi se ne preporučuju. Takođe treba izbegavati i dimljenu ribu, kao i tunjvinu, skušu, sardine i papeline. Ostriga se treba kloniti, jer one oslobđaju histamin.

Masti: Preporučiva su sva biljna ulja za kuvanje, kao i maslinovo i kokosovo ulje. Posebno treba iključiti iz ihrane sve vrste majoneza i biljnih hidrognizovnih namaza (margarini, biljni topljni sirevi i.t.d)

Povrće: Svo sveže povrće je dozvoljeno, bilo u sirovom ili termički obrađenom stanju, osim spanaća, paradajza, avokada i patliđana. Nikako ne bi trebalo upotrebljavati fermentisano povrće (kiseli kupus, turšiju, masline i naročito kombuhu), kao i sve prerađevine od povrća sa raznim konzervansima. Treba posebno naglasiti da paradajz oslobađa histamin, te se svakako mora isključiti iz ishrane.

Voće: Banane, jagode i ananas posebno nisu za preporuku jer oni olobađaju histamin, a takođe i citrusno voće. Ali zato sveže voće kao što su: kruške, lubenice, dunje, jabuke, grožđe i kivi, treba da su redovno na jelovniku. Takođe i svo fermentisano i infustrijski prerađeno voće je strogo zabranjeno iz već napomenutih razloga. Mora se napomenuti, da i orašastih plodova treba da se klone svi oni koji imju intolernciju na histamin.

Šećeri i šećerni koncntrati: Prirodni šećeri ovde nisu na crnoj listi, ali su zato oni veštački zaslađivači svakako, da li kroz industrijske prehranbene proizvode ili u gaziranim sokovima, preporučujem da se svakako izbegavaju. Posebno napominjem da čokolada nije za upotrebu jer ona vrlo uspešno oslobđa histamin.

Napici: Alkohol i sva fermentisana alkoholna pića (crno i belo vino, pivo, šampanjac), zatim sva energetska pića, kao crni i zeleni čaj, treba isključiti iz upotrebe, jer oni blokiraju diamin-oksidazu i oslobđaju histamin.

Od napitaka su dozvoljeni biljni čajevi: kamilica, šipak i nana.

Začini: Za upotrebu se preporučuje svo sveže, zeleno, začinsko bilje: peršun, bosiljak, mirođija, timijn i. njima slično.

      Ovakva dijeto-terapija, koja isključuje zabranjenu hranu, mora da traje najmanje tri meseca. U ovoj terapiji svakako da ne bi trebalo da se nađu brza, ulična hrana i razna peciva i pice. Moraju se izbegavati  vinsko i balzamovo sirće, zatim senf i kečap, kao i razni umaci od soje i paradajz pirea. Takođe je važno da imate redovne kontrole i da sarađujete sa svojim lekarom, što će u mnogome doprineti smanjnju vaših tegoba. Intolerancija na histamin ne mora biti trajna, postoji mogućnost da će vaš organizam uz pomoć dijetetskih mera uspostaviti optimalni nivo histamina i diamin-oksidaze, te vas ponovo uputiti na normalan režim ishrsne. Svako čovčije telo je posebnost, a vremenom sami možete otkriti šta vam najviše odgovara i prija u ishrani, te tako pronaći put da  svom zdravstvenom stanju  prilagodite način života.

Razlog za ovakvu pojavu je poremećaj u organima za varenje i njihova nesposobnost da potpuno razlože i apsorbuju sve količine unetih ugljenih hidrata, na skrob pre svih. Kao posledica tog poremećaja, šećeri (najčešće skrob) dolazi u debelo crevo, gde se pod dejstvom mikroorganizama razlaže do kiselina, a ove potom deluju nadražajno na sluzokožu debelog creva. U tom procesu, pod dejstvom bakterija nastaju gasovi koji dovode do pojčane peristaltike debelog creva, odnosno do četih stolica – dijareje.

Dijeto-terapija kod dispepsije vrenja.

Prvih dan do dva, treba obustaviti svako uzimanje hrane. U tom periodu se treba organičiti na uzimanje nezaslađenih čajeva i vode, a potom se može preći na mešovitu ishranu. Treba pritom voditi računa da se pri odaberu namirnica izbegavaju one, koje sadrže mnogo šećera, odnosno skroba.  U tom periodu prednost imaju one namirnice koje su bogate  belančevinama, kao što su mleko, mlečni proizvodi, posno meso, riba, kuvana jaja, ulje i sveži voćni sokovi načinjeni od voća koje ne sadrži više d 5 do 10 % šećera.  Nakon što nestanu bolovi i broj stolica se svede na normalan, dozvoljeno je povećavanje unošenja ugljenih hidrata, odnosno, mogu se koristiti namirnice koje ih sadrže u većoj meri. Hleb treba konzumirati samo u obliku dvopeka, sve dok se ne pređe na normalnu ishranu.

Leave a Comment