CELIJAKIJA I BEZGLUTENSKA ISHRANA

Dijeto-terapija:

Bezglutenska ishrana je postala na žalost u mnogim slučajevima savremeni trend-pomodarstvo, ali i dijeta za mršavljenje i skidanje celulita, terapija za oporavak organizma, a samo u malom broju slučjeva (oko 2 % ljudi), ona pretstavlja dijeto-terpiju kod obolelih od celijakije, kao i od intolerancije na gluten. Celijakija ili glutenska enteropatija je alergiska bolest tako ds i najmanja količina glutena u hrani izaziva alergisku reakciju. Hrana koja sadrži gluten tom prilikom izaziva oštećenje crevne sluznice, praćene dijarejom. Ovakvo stanje ometa normlnu absorpciju hranjivih materija i dovodi do malnutricije. Ovo je posebno opasno kod dece, kojom prilikom može doći do zastoja u razvoju i sazrevnju. Stoga je veoma važno da se ona rano otkrije i da se tom prilikom otpočne sa terapijom. Bolest se manifestuje kroz hroničnu dijareju, gubljenje apetita, stalni umor, bolove u zglobovima i mnogim još. Šta je to ustvari gluten i kako ga izbeći u slučaju celijakije i glutenske intolerancije.

Gluten je belančevina koja se nalazi u većini žitarica (pšenici, raži, ječmu, zobi) sem u pirinču i kukuruzu, a samim tim u svim pekarskim i  drugim proizvodima dobijenim od njih, odnosno njihovog brašna. On se takođe nalazi i u brojnim namirnicama u kojima je dospeo kao aditiv, poput suhomesnatih proizvoda, kečapa i prerađene, konzervirane industriske hrane.

Dijetetske mere, koje podrazumevaju izostaljnje glutena iz israne, jedina su terapija za ovu bolest.

Zastupljenost pojedinih namirnica u dnevnom obroku.

Žitarice: Preporučuje se upotreba kukuruza, pirinča, soje, heljde, kao i proizvod od njih. Strogo je zabrnjena upotreba pšenice, žita, ječma i raži, kao i proizvoda ivedenih iz njih.

Meso i Jaja: Dozvoljene su sve vrste svežeg mesa, ribe i jaja. Treba biti oprezan pri nabavci mlevenog mesa pripremljenog za roštilj, moguće marinirnog, kod prerađevinaod mesa i konzervirane ribe sa ddacima (moguće da sadrže gluten u aditivu).

Mleko i mlečni proizvodi: Mleko je dozvoljeno za upotrebu, kao i prirodni jogurt. Takođe sveži sir, kao i proizvodi od njega.

Treba biti oprezan kod topljenog sira, mlečnih napitaka, pudinga, krema i voćnih jogurata. (U mnoge jogurte se dodaje skrob)

Masti: Dozvoljena je upotreba svih jestivih masti i ulja.

Povrće: Dozvoljena je upotreba svih vrsta  svežeg povrća, posebno zelenog lisnatog. Oprez kod gotovih jela sa povrćem (mogući su začini sa pšeničnim brašnom, kao i zaprška).

Voće: Dozvoljena je upotreba svežeg voća i koštunjavih plodova. Oprez kod sušenog i kandiranog voća, sitnog koštunjavog i semenki.

Šećeri: Dozvoljenje su sve vrste šećera, prirodni med i đemovi.

Napici: Treba piti bistre voćne sokove, limunadu i biljne čajeve.

Začini: Dozvoljeni su so, biber i svi sirovi začini. Treba obratiti pažnju na začine u prahu, prašak za pecivo i kvasac. U praškaste proizvde se često dodaje skrob, te zato oprez kod ovih proizvoda.

        Napominjem, da svi oboleli od celijakije moraju strogo da se pridržavju bezglutenske dijete i da redivno prate svoje zdravstveno stanje. Pritom takođe moraju da obrte pažnju na eventualne tegobe prilikom sprovođenja režima ishrane i da o tome obaveštavaju svoga lekara.

Leave a Comment