ISHRANA KOD POVIŠENOG HOLESTEROLA I TRIGLICERIDA

Danas, veoma često srećemo ljude koji se žale da imaju povišeni nivo holesterola i triglicerida u krvi. Na žalost to pretstavlja veliku opasnost od nastajanja niza ozbiljnih oboljenja, a pre svih oboljenja krvnih sudova i srčannih oboljenja, čije posledice preko srčanih i moždanih udara uzimaju na hiljade ljudskih života.

Holesterol je masna supstanca, neophodna čovečijem organizmu, koju proizvodi jetra i koristi ga za izgradnju zidova ćelija. Holesterol stvara zaštitnu oblogu oko nerva i služi u proizvodnji drugih hemikalija, a najznačajniji među njima su hormoni.  Holesterol se u organizmu nalazi u kombinaciji sa proteinima (lipoproteini)  i služi kako bi se formirao zaštitni sloj oko sićušnih zrnaca  masti  apsorbovanih iz namirnica. Cilj ovog oblaganja je da se ta zrnca masti drže zajedno, kako ne bi plutali u krvi kao odvojeni delići.

Lipoproteini se dele na lipoproteine niske gustine (LDL) i one visoke gustine (HDL). LDL je poput velikih grudvi masnoća i proteina koji se kotrljaju duž arterija i jedino jetra može da ih izbaci iz organizma. Dok putuje kroz arterije, masnoća prolazi kroz zidove arterija i ulazi u njih. Taj proces se naziva ateroskleroza, prouzrokuje sužavanje zidova erterija, tako da krv kroz njih prolazi otežano. Usled takve pojave nastaju krvni ugrušci koji mogu da izazovu moždani ili srčani udar.

HDL holesterol je poznat kao dobar. Mnogo je manji i on skida masne naslage sa zidova krvnih sudova dok cirkuliše kroz organizam. Jako je bitno znati njihove vrednosti, budući da je upravo odnos između njih bitan za postojanje rizika od oboljenja.

Nepravilna ishrana je najčešći uzrok ovih patnji koje opsedaju ljude. Smanjenjem holesterola i triglicerida i dovođenjem na normalni nivo, činite ozbiljnu preventivu vašem zdravlju i rizicima kojima ste izloženi. Pravilna ishrana i dijeto-terpija u fazi lečenja ovog oboljenja pokazala se kao nezamenjivi činilac u procesu ozdravljenja. Danas sve više stručnjaka, lekara, izbegava da svojim pacijentima prepisuje statine, već ih upućuju na proverenu dijeto-terpiju i odgovarajuće organske suplemente, što se kroz praksu pokazalo kao potpuno opravdano.

 

Dijeto-terapija kod povišenog holesterola i triglicerida

Osnovna dijetetska mera u sprovođenju terapije je odstranjivnje iz ishrane svih onih namirnica koje su nosioci nastajanja ovog oboljenja. Ovde pre svih mislim na rafinisane žitarice i masi životinjskog porekla, kao i na trans masti, odnosno trans masne kiseline u obliku emulgovanih biljnih masti. Takođe u ishrani treba forsirati namirnice koje će pomoču u smanjenju nivoa holesterola i triglicerida. Ishrana bogata teško svarljivim vlaknima (pasulj, cerealije i sl.), treba da bude jedan od principa kojih se treba pridržavati, jer vlakna smanjuju loš LDL holesterol, vezujući ga za sebe i kao otpad ga izbacuju iz organizma. Takvo dejstvo ima i Jogurt, kao i hleb od celog zrna, ili ako pak beli hleb zamenite grahamom. Većina orašastih plodova, pod uslovom da nisu zasoljenji i u manjim količinama (20 do 30 grama) povoljno utiču na smanjenje holesterola. Oni sadrže biljne sterole i monozasićene masti i one štite krvne sudove od oštećenja. Pored toga oni sadrže veće količine vlakana i vitamina E. Mleko soje, sojini oraščići u kombinaciji sa jogurtom znatno pomažu jetri da izbacuje LDL holesterol. Maslinovo ulje ili jabukovo sirće takođe su posebno efikasni u izbacivanju LDL holesterola. Dve supene kašike maslinovog ulja dnevno ili dve supene kašike jabukovog sirćeta razblaženog u čaši od 2 dl, vode su dovoljne da pomognu  dijeto-terapiji. Oni jačaju zidove arterija i obnavljaju njihovu sluzokožu.

Posebno značajno mesto u regulisanju nivoa holesterola i triglicerida ima ovas. On sadrži supstance, beta-glukane koje mu daju izgled kaše. Beta-glukani formiraju debeo želatinski sloj u digestivnom traktu i vezuju holesterol u crevima, sprečavajući time da ga organizam apsorbuje, a potom ga organizam zajedno sa nastalim želatinskim slojem izbacuje van. Neoljušteni ovas se kuva kao čaj i pije u zamenu za vodu. Četiri supene kašike neoljuštenog ovsa u jedoj litri vode. Kuva se do pet minuta, a zatim procedi i pije kao voda.

Zastupljenost namirnica u dnevnom obroku

Žitarice: Preporučuje se upotreba crnog hleba, ražanog, hleba od celog zrna, graham, proja i pirinač. Treba izbegavati beli hleb, lisnato testo sa puterom i jajima, razna peciva i slane grickalice.

Meso i Jaja: Dozvoljena je kuvana govedina, teletina i jagnjetina, zatim ćuretina i piletina, kao i bela i plava riba. Takođe je dozvoljena upotreba belanceta iz jajeta, dok je žumance iz jajeta zabranjena hrana. Takođe treba izbegavati ili potpuno odstraniti iz ishrane i masnu svinjetinu, govedinu, iznutrice i mesne prerađevine, čvarke, slaninu, konzerve i paštete.

Mleko i mlečni proizvodi: Preporučuje se upotreba obranog mleka, jogurta, kiselog mleka i posnih sireva u malim količinama. Greba potpuno izbaciti iz ishrane punomasno mleko, ovčije mleko, pavlaku, kajmak, puter, margarin, majonez i punomasne sireve.

Masti: Dozvoljena je upotreba maslinovog, sojinog, kukuruznog i suncokretovog ulja. Zabranjeno je koristiti svinjsku mast, loj, margarin, kao i sve oblike emulgovanih masnih namaza od biljnih masti (margarin, i.t.d).

Povrće: Sve vrste zelenog lisnatog povrća i soje u svežem, sirovom i kuvanom obliku. Treba izbegavati krompir u svim oblicima.

Voće: Preporučuju se jabuke, kruške, dunje, jagode, maline, kupine, borovnice, kao i limun i naranđe i mandarine.  Ne bi trebalo konzumirati grožđe, banane, smokve, urme, svo kandirano i sušeno voće.

Šećeri i šećerni koncentrati: Dozvoljena je upotreba mane količine suvih kolača bez masti. A zabranjena je upotreba šećera, mermelade, raznih pudinga, čokolade, torti i slatkiša, đemova i sladoleda.

Napici: Dozvoljeni su čaj i kafa bez šećera, mineralna voda, prirodni sokovi bez šećera. Treba strogo izbegavati alkoholna pića, gazirane, veštačke sokove i kakao.

Začini: Dozvoljena je upotreba svih začina. Strogo treba izbegavati majoneze i kečape.

Ovakvu dijeto-terapiju treba primenjivati najmanje tri meseca kako bi se očekivao povoljan rezultat vrednosti holesterola. Ukoliko se on bitno ne popravlja, treba obavezno potražiti pomoć lekara.

Leave a Comment