Kiselo-bazna ravnoteža (pH)

Prvo merilo zdravlja čoveka je njegova mokraća. Veruje se, posebno u narodnoj medicini da bolest nastaje onda kada dođe do promene u reakciji mokraće. Kada mokraća ima normalnu, kiselu reakciju, stanje organizma je stabilno – zdravo. A nasuprot tome, kada mokraća ima baznu reakciju stanje organizma je sumljivo – bolesno. Ovo se može jednostavno utvrditi na taj način što se mokraća proveri pomoću lakmusovog papira. Kada lakmusov papir pokazuje crvrnu boju reakcija mokraće je normalna, kisela, a kada pokazuje plavu boju, onda je reakcijaa mokraće bazna. Jutarnja mokraća nam pruža najviše, jako bitnih, obaveštenja o opštem stanju organizma s obzirom na vreme provedeno u noćnom snu. Drugo najbolje vreme za kontrolu mokraće je pred večernji obed. Jutarnja kontrola pokazuje da li je noćašnji san bio dobar i dovoljan da dovede mokraću u normalno kiselo stanje, time i stabilno stanje zdravlja, a reakcija mokraće pred večernji obed pokazuje u kojoj su meri na mokraću delovale dnevne aktivnosti dotične osobe, čoveka. Sve je u redu ako i posle aktivno provedenog dana mokraća zadrži neophodnu kiselost, ali ako ona pokaže baznu reaciju, ona nas poziva da ustanovimo uzrok takvog stanja koji odmah mora i da se otkloni. Na te promene reakcije mokraće u toku dana bino utiču ishrana i posebno psihičko stanje, stresa i umora. Do takvih promena u reakciji mokraće može doći zbog običnog nazeba. U praksi je dokazano da prilikom nazeba obavezno dolazi do promene reakcije mokraće. Samim tim to znači, da ako sami hranom izazovemo promenu takvog stanja, da će doći do ozdravljenja. To se pokazalo i kod mnogih dečijih bolesti, naročito kod malih boginja. Kada se preduzmu terapijske mere, kadre da izmene ta reakciju i mokraću učine ponovo kiselom, pretežno se to postiže ishranom, bolest ili se nije ni pojavila ili je pak došlo do brzog ozdravljenja. To se dešava i kod zapaljenja sinusa, kod astme, senjske groznice i mnoge druge bolesti su se odlikovale ovom vezom. Kao  po pravilu do izlečenja, ili poboljšanja stanja dolazilo je kada se promeni reakcija mokraće iz bazne u kiselu. Posebno zapažanje kod ovih indikacija izazvala je promena vremena. Ustanovljeno je naime da se dva dana pre bitne promene vremena, kod mnogih ljudi mokraća menja i njena reakcija postaje bazna. A takođe nakon povratka vemena na normalno, uobičajeno stanje i reakcija mokraće se vraća u normalnu, kiselu. Kada promena vremena utiče na reakciju mokraće, postavlja se jedno, po sve logično pitanje: Ako hladnoća podstiče promenu reakcije u baznu, hoće li je toplota vratiti u kiselu, normalnu? Da, iskustva su pokazala da toplota vraća reakciju mokraće u normalnu! Mnogo je primera za koje i sami znate. Čim primetite da vam telo šalje kakva upozorenja, signale da se nešto nelagodno dešava, a vi pribegnete toplim kupkama, oblogma i  stvljnjem makar i nogu u lavor sa toplom vodom. Reakcija je brza i efikasna, odmah dolazi do promene bio-hemijske reakcije i povratka kiselosti u mokrći, a time i do poboljšnja vašeg zdravstvenog stanja.

Šta su to ustvari acido-bazne vrednosti (pH) i koliko su one bitne u funkcionisanju čovečijeg organizma. Mnogo puta ste i sami pomislili i rekli, a čuli ste i od drugih “Ovo je za mene mnogo kiselo i ne sviđa mi se”.  A niste tom prilikom dali odgovor na pitanje: “A kakvo je onda, ako nije kiselo”?  Hrana koju unosite u telo može imati kiseli, bazni ili neutralni efekat na naš organizam. Tu gradaciju merimo skalom (pH) vrednosti.  Vrednost (pH) ustvari označava potencijal vodonika, a iskazuje se brojevima od nule do četrnaest. Najkiselije ime vrednost nule, a najbaznije vrednost četrnaest. Jedan broj razlike na toj skali pH vrednosti pretstavlja desetinu puta više kiselosti, odnosno baznosti. Od krucijalnog značaja za očuvanje života je konstantno održavanje ravnoteže kiselosti i baznosti u našem organizmu. Ono se obavlja autonomno, homeostatskim mehanizmom pufera i to preko pluća, bubrega i kože. U primeni pravilne ishrane treba svakako razlikovati osećaj kiselosti koji se registruje senzorima na našem jeziku, od kiselog efekta koji hrana ostavlja u telesnim tečnostima našeg organizma. Možda će vas iznenaditi podatak da ono što je za naš orgnizam izuzetno kiselo, u telesnim tečnostima ustvari ostavlja bazni efekat. Prvi primer za to su limun i jabukovo sirće. Na jeziku jedva da izdržite tu kiselost, a kada  prođu taj prvi stepenik u ustima i kada se nađu u telu i telesnoj tečnosti pokazuju baznu reakciju. Ovo nam kazuje da se ne možemo uvek opredeljivati samo čulima. Već vam je dobro poznato da hrana koja u organizmu izaziva kiseli efekat stvara mogućnosti za mnoge deformacije u organizmu. Kisela sredina nastala unošenjem pretežno hrane koja sadrži velike količine belog, rafinirano brašna, trans masti i trans masnih kiselina, nepotrebne i preuveličane količine proteina životinjskog porekla (raznih crvenih mišićavih mesa), industrijskih fruktoznih sirupa i rafinisannih belih šećera, upotrebom konzervirane hrane i mesnih prerađevina prepunih adetiva i za čoveka opasnih soli, kao i čestim konzumiranjem gaziranih, pa čak i prirodnih sokova sa veštačkim zaslađivačima. Kiselu sredinu stvaraju i brojna kuvana jela nepravilno kulinarno i termički pripremljena, kao i preterana upotreba alkoholnih pića, cigareta, sintetičkih lekova i posebno opasne stresne situacije i preterani zamor. Kisela sredina crpi minerale iz kostiju, telesnih tkiva i ostalih ljudskih organa, te tako izaziva poremećaje u samom metabolizmu. Kako su kosti osnova našeg skeletnog sistema to jasno upućuje na opasnost od ovakvog stanja. Kisela sredina takđe degradira imuno sistem kod čoveka, što neminovno prouzrokuje vidne poremećaje u organizmu. Otpad koji nastaje kao produkt nepotpunog razlaganja hrane i njene nemogućnosti da se u potpunosti asimilira zbog nedostatka odgovarajućih vitamina, oligo elemenata i enzima, takođe podstiče kiselost i taloženje u telesnoj tečnosti, pogotovo u krvnim sudovima. Dovodi do njihovog oštećenja i prourokuje mnoge bolesti krvnih sudova i srca. Interesantno je napomenuti da svi šećeri ,osim meda, dovode do promene reakcije mokraće. Što znači da med predstavlja idealnu životnu namirnicu koja po svim fiziološkim parametrima pogoduje čovečijem organizmu, bilo da ga posmatrate i tretirate kao hranu ili pak ko idealaan lek.

       Bilo bi sasvim pogrešno da neko sada pomisli da sva ta hrana i namirnice koje izazivaju kiseli efekat u telesnim tečnostim morju da budu zabranjene za upotrebu u ishrani ljudi. Daleko bilo, to nipošto!  Pa kada pogledate spisak svih tih namirnica videćete da je na njemu više od polovine namirnica koje vi svakodnevno unosite kroz svoju ishranu i bez kojih praktično i ne možete sastaviti vaš dnevni ishranbeni obrok.  Ljudski organizam je sposoban, i on bezuslovno mora takođe da prima i kisele, i one namirnice, hranu, sa baznim efektom, inače ne bi bio u stanju da se održi i opstane. I te “kisele” namirnice su nama neophodne, ali u količinama i vremenu, a naročito obliku, koji odgovara potrebama čovečijeg organizma.

Na sreću čoveka njegov sistem samoodržanja moćno kontroliše sve situacije u samom organizmu i nedozvoljava baš tako lako da dođe do nekih neplaniranih iskakanja, poremećaja. Naravno tu i sam čovek mora da pomogne, te da svojim ponašanjem i razumom dodatno ne otežava posao svim tim, besprekorno preciznim, homeostaznom mehanizmima unutar njegovog organizma. Svojim zdravim, uravnotženim životom, pre svega pravilno izbalansiranom ishranom, umerenim fizičkim i intelektualnim radom, uz dovoljno sna bez straha i stresa, obezbeđuje se održavanje ravnoteže pH vrednosti u našem organizmu. Najpovoljnija pH vrednost za čovečiji organizam je između 7,35 i 7,45. Od mnogih bitnih faktora zavisi odnos kiselo/bazne sredine u telu. Ako bih vam sada ponudio tabelu, i spisak, tih namirnica, samo bih kod vas izazvao veliku zabunu i blokirao vašu mogućnost da učestvujete u kreiranju pravilne ishrane. Sve je naš Gospod, stvoritelj lepo i pametno osmislio, na nama je samo da to nikako ne kvarimo.  Time ćemo učiniti sebi najveću uslugu. Od svih neophodnih životnih namirnica, jedino je nama neizostavna voda neutralna. njena pH vrednost je 7.  Od minerala koji su elektroliti i pomažu našem organizmu da očuva normalne pH  vrednosti, su kalijum sa pH 14, zatim kalcijum sa pH 12, magnezijum sa pH 9 i natrijum sa pH 14.  Ako je jedan od važnih činilaca u očuvanju života čoveka održavanje kiselo/bazne ravnoteže i bio-hemijskih mehanizama koji organizuju telo, kako mentalno, a tako i fizički, te da ga održe u stanju smirenosti, kako će jedna prosečna osoba da zna kakva treba da bude njena svakodnevna ishrana da bi postigli željeni cilj?  Kako čovek može da održava ovu ravnotežu, a da pritom sve vreme očuva mentalnu i fizičku efikasnost organizma i pritom izbegne bolest? Kakva merila on mora sebi da odredi da bi znao da hrana koju on jede i u vremenu u kome jede, odgovara baš njemu i njegovim potrebama? Teško je i nerealno nagoniti čoveka da živi sa obavezom da svako jutro ispituje svoju mikraću. To čak i pod predpostavkom da mu je neophodno nije jednostavno izvoditi. Provera lakmusovim papirom je nepogrešiva, ali postoje i simtomi koje vam vaše telo šalje. jutarnje raspoloženje, umor i bezvoljnost ukazuju takođe da je u vašem organizmu došlo do nekakvih promena. I vizuelnim pregledom vaše mokrće možete donekle precizno konstatovati stanje vašeg zdravlja. Normalna mokraća treba da bude tamno žuta. Ako je tamnija to onda znači da u njoj ima previše soli. Nije bitno da li ste tu so uneli direktno iz slanika ili putem preterano slane hrane. Primetite li da je vaša mokraća svetla, to znači da ste tokom dana u vaš organizam uneli dosta vode. Takđe svetla boja mokraće može da bude razlog i zbog većeg unosa hrane bogate kalijumom, kao što su bobičasto voće i neko korenje.  Kada primetite da je vaša mokraća zamućena, onda je ona sigurno bazna, što potvrđuje da u njoj ima previše belančevnina. Da bi proverili kako jabukovo sirće deluje kada ga unesete u vaš organizam, u takvu zamućenu mokraću slobodno sipajte jednu do dve  kašičice jabkovog sirćeta i odmah ćete primetiti da se ona izbistrila i da je ta mutnoća potpuno nestala. Ovaj mali eksperiment potvrđuje činjenicu da i u vašem organizmu jabukovo sirće deluje na isti način i da svaki višak proteina iz vaše mokraće izbacije iz organizma.  Ovaj ogled vam jasno ukazuje da u vašoj ishrani treba da smanjite unos belančevina. Međutim, pored toga što naša savršena organska mašina ima snažne mehanizme koji nas štite i sam čovek mora da se dodatno potrudi da ne remeti taj usklađeni odnos. Postoji jedan nepisani zakon u ishrani, a koji se prenosi s kolena na koleno i koji nas jasno upućuje na činjenicu, da uvek kada jedemo jaku proteinsku hranu, kao što su pasulj, grašak, mleko, jaja, sir, slanina, meso, riba ili živina, mi obavezno uz takvu hranu treba da jedemo određenu meru kiselina (razne zakišeljene salate, turšiju, kiseli kupus, krastavac, limun i tome slično), i to iz razloga da bi smo izbegli, ili bar umanjili  njeno zgušnjavajuće dejstvo na krv. Naravno pored kiselih salata tako anti-zgušnjavajuće dejstvo možete takođe izazvati i jabukovim sirćetom. Posebno je preporučivo da mešavinu jabukovog sirćeta i vode (dve kašike sirćeta u 2 dl vode) pijete za vreme jela na srkaje između zalogaja. Ovu mešvinu možete uzimati i pre doručka, kao i u toku dana, a najbolje je da sami svojim iskustvom procenite kada to vašem organizmu najviše odgovara. Dok pijete ovu mešavinu jabukovog sirćeta i vode pokušajte da upamtite da je to napitak koji razređuje vašu krv, tako da ona neće biti zgusnuta ako jedete visoko proteinsku hranu. Svakako ne želite da vam se krvni pritisak povisi zbog toga što će vam kroz krvne sudove teći krv gusta kao čorba.

      Vaša je želja da vam mozak bude snabdeven dovoljnom količinom  kvalitetne krvi  kako bi mogao jasno da misli i odlučuje. To stanje kada vaša mokraća pokazuje baznu reakciju, potrvrđuje činenicu da je vaša krv gušća nego što treba da bude i da kroz kapilare ona protiče vrlo otežano. Ova situacija nikako ne bi smela da traje i da postane vaša navika u ishrani, to onda ozbiljno opominje, jer takva zgusnuta krv je uzrok mnogim bolestima. U normalnim uslovima krv za 23 sekunde napravi pun krug kroz vaš organizam, ali u ovim, novo nastalim uslovima, njoj će biti potrebno puno više vremena. Takva krv ne prolazi lako kroz zidove krvnih sudova pa je zbog toga i krvni pritisak viši. Umesto da krv daje svoju normalnu baznu reakciju, ona će biti hiper-alkalna. U njoj dolazi do povećanog zgušnjavanja i pojave grumiljica koje se spajaju i prave veće, opasne po život, grudvice. Usled ovih pojava nastaje infarkt miokarda i moždani udari. Ako je vaša jutarnja mokraća bazna verovatno je da ćete imati vrtoglavicu. Količina hlorovodonične kiseline koju stomak redovno luči može biti manja nego obično.  Posle jela možete osećati gorušicu ili gasove. Mehanizam za potrošnju energije je još uvek aktivan, li u vašim “rezervoarima” nema dovoljno kvalitetnog goriva. Vi se budite umorni i sa nastupajućim problemima se suočavate bez želje da pobedite. U takvom stanju treba da jedete veoma malo proteinske hrane, ili da je potpuno izbegavate. Umesto nje treba da su vam prioritet proizvodi iz bašte i voćnjaka. Supe od povrća sa začinima će vam takođe prijati. Može vam takođe prijati i neki mlečni proizvod, jogurt na primer ili mladi sir koji je takođe kiseo po reakciji.  Uz svaki obrok uzmite obavezno mešavinu jabukovog sirćeta i meda u čaši mlake vode. Ta mešavina je najbolji napitak koji vam ja mogu predložiti. Ovo će zasigurno vašem nervnom, endokrinom i bio-hemijskom sistemu omogućiti da se ponovo vrati u ravnotežu. Jabukovo sirće i med će razblažiti vašu krv i uspostaviti normalan osmotski pritisak. Takođe će smanjiti i vaš krvni pritisak.

      Treba takođe da zanamo da je ljudsko telo organska mašina koja kiselinu koristi, proizvodi je i izbacuje, tako da je hemijska reakcija krvi uvek bazna zbog prisustva natrijum-bikarbonata, poznatijeg pod nazivom soda bikrbona. Krv se može načiniti više baznom (hiperalkalnom), i može biti manje bzna (hipoalkalna). Normalna hemijska reakcija krvi je blago alkalna, i ona je uvek ista uprkos činenici da joj telesne ćelije svojim radom stalno dodaju kiseline.  Ćelijska aktivnost stvara ugljenu kiselinu koja povećava kiselost krvi. Stalnim mišićnim radom stvara se mlečna kiselina koja takođe povećava kiselost pri ulasku u krv. Naučnici nas uveravaju da prilikom teškog mišićnog rada od samo nekoliko minuta može da se stvori i do devedeset grama mlečne kiseline. Pored toga ćelije svojim radom stvaraju sumpornu i fosfornu kiselinu. Međutim, uprkos tome što u krv neprestalno dospevaju znatne količine ugljene, fosforne, mlečne i sumporne kiseline, krv i dalje zadržava baznu rekciju. Razlog tome je stalno prisustvo natrijum bokarbonata, kao i sposobnost pluća, bubrega i kože da iz krvi uklone svaki višak kiseline. Odmah kada u krv uđu ove kiseline, njih dočekuje natrijum bikarbonat iz krvi koji je po svojoj reakciji bazan. On je po svojim hemijskim karakteristikama potpuno suprotan ovim kiselinama.  On ih prerađuje u slabije kiseline i tako smanjuje efekat koje bi one mogle da imaju na povećanje kiselosti krvi. Kiselina, koja kao rezultat sagorevanja hrane u telesnim ćelijama pristižu u krv je uglavnom ugljena. Svako povećanje kiselosti krvi, kao rezultat rada telesnih ćelija, odmah stimuliše centar za disanje u mozgu i prouzrokuje ubrzano disanje, pri čemu dolazi do ubrzanog otpuštanja ugljene kiseline kroz pluća.  Bubrezi takođe učestvuju kao regulatori ravnoteže između kiselih i baznih elemenata u krvi. Oni svojim radom dopunski uklanjaju svaki eventalni višak kiseline iz krvi. Koža takođe znatno doprinosi  uklanjanju kiselina iz organizma. Iz ovoga smo jasno uvideli da naš organizam neprestalno uklanja višak kiselina koje su nastale sagorevanjem hrane koju svakodnevno unosimo. Međutim, u isto vreme i sama krv mora da stvara kiselinu, jer ukoliko to ne bi radila kako treba, natrijum bikarbonat ne bi bio dovoljno iskrišćen u procesu neutralizacije kiselina. To bi onda dovelo do povećanja nivoa natrijum bikarbonata u krvi, koja tada postaje mnogo više alkalna nego što bi trebalo da bude. Kao rezultat ovog povećanja i mokraća postaje po hemijskoj reakciji bazna. Koža takođe prelazi iz svoje normalne kisele reakcije u baznu. U takvim uslovima se i u dahu smanjuje kiselost. Tako se priprema teren za nastup bolesti, jer mikroorganizmi, izazivači bolesti, naročito dobro uspevaju na baznoj podlozi.

       Rafinisane žitarice, beli šećer, mleko kao napitak, brza denaturisana hrana i mišićava mesa kao što su teletina, jagnjetina i svinjetina, trans masti i trans masne kiseline, nepravilno kulinarski i termički obrađena hrana, zatim limun i grejfut i njihovi sokovi, kao i brojna mineralna pića sa veštačkim zaslađivačima, sve to između onih ostalih, ovde ne nabrojanih životnih namirnica iste kategorije, a kojih ima dosta, povećavaju baznost krvi. Dokaz tome je i njihova sposobnost da reakciju mokraće menjaju iz kisele u baznu, a isto tako dovode i do alkalne reakcije kože. Velike i nagle vremenske promene, kao i emocionalna raspoloženja i prateći problemi, takođe utiču na promenu hemijske reakcije i povećanje baznosti u krvi.

Kada svaki razumni pojedinc jednom uvidi da se razboli zato što sebi dozvoli da se pobuni protiv prirode, te postane po hemijskoj reakciji više bazni nego kiseli, pri čemu postaje pogodno tlo za brzi razvoj bolesti, on će tada promeniti svoj način ishrane. Uz te korekcije koje sam mora spovesti, on će primenjivati i ovde pomenute prirodne zakone u ishrani, između kojih i onaj da uz svaki obed on mora uzimati i hranu bogatu kiselinama kako bi neutralisao nastansk povećane baznosti i potom bolesti u svom organizmu.

Posebno treba naglasiti i to, da se za čovečiji organizam jako bitni,  kalcijum, ne rastvara u baznoj sredini.  To znači, da ukoliko ćelije ne rade kako treba na proizvodnji kiselina da bi došlo do smanjena natrijum bikarbonata u krvi i da bi krv bil više bazna nego što treba. Kako se kalcijum ne rastvara u baznoj sredini, postoji velika verovatnća da će se taj kalcijum, koji je sada u krvi slobodan, nataložiti u krvnim sudovima, zglobnim šupljinama i zglobovima i da može dovesti do kalcifikacije krvnih sudova i stvaranja kamena i bubrezima i žuči. Ako međutim pored ostalih kiselina u svojoj ishrani koristite i več spomenuti napitak jabukovog sirćeta u vodi ili sa medom, vi ćete svakoako preduprediti bilo kakvu opasnost od nastajanja napred napomenutih bolesti. Ova mešavina se može uzimati ujutru odmah po ustajanju ili pak po potrebi u toku dana i više puta. Ovaj napitak smanjuje nivo natrijum bikarbonata (sode bikarbone) u krvi i obezbeđuje dovoljnu količinu šećera neophodnu za održavanje osmtskog pritiska, a analiza vaše mokraće će vam pokazati koliko puta na dan ovaj napitak treba da se pije.

Razlog za ovakvu pojavu je poremećaj u organima za varenje i njihova nesposobnost da potpuno razlože i apsorbuju sve količine unetih ugljenih hidrata, na skrob pre svih. Kao posledica tog poremećaja, šećeri (najčešće skrob) dolazi u debelo crevo, gde se pod dejstvom mikroorganizama razlaže do kiselina, a ove potom deluju nadražajno na sluzokožu debelog creva. U tom procesu, pod dejstvom bakterija nastaju gasovi koji dovode do pojčane peristaltike debelog creva, odnosno do četih stolica – dijareje.

Dijeto-terapija kod dispepsije vrenja.

Prvih dan do dva, treba obustaviti svako uzimanje hrane. U tom periodu se treba organičiti na uzimanje nezaslađenih čajeva i vode, a potom se može preći na mešovitu ishranu. Treba pritom voditi računa da se pri odaberu namirnica izbegavaju one, koje sadrže mnogo šećera, odnosno skroba.  U tom periodu prednost imaju one namirnice koje su bogate  belančevinama, kao što su mleko, mlečni proizvodi, posno meso, riba, kuvana jaja, ulje i sveži voćni sokovi načinjeni od voća koje ne sadrži više d 5 do 10 % šećera.  Nakon što nestanu bolovi i broj stolica se svede na normalan, dozvoljeno je povećavanje unošenja ugljenih hidrata, odnosno, mogu se koristiti namirnice koje ih sadrže u većoj meri. Hleb treba konzumirati samo u obliku dvopeka, sve dok se ne pređe na normalnu ishranu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Pavla Labata 7 11222 Jajinci-Beograd Srbija
error: Content is protected !!