POVIŠENI ENZIMI JETRE

Enzimi jetre su neophodni čovečijem organizmu za procese filtracije, prečišćavanja, izlučivanja i metabolizma. Povišene vrednosti enzima jetre mgu biti pokazatelj neke greške ili procesa u funkciji jetre. Na određena stanja, poput oštećenja ili zapaljenja jetrinih ćelija, mogu ukazivati nivoi jetrinih enzima u krvi. Jetrine ćelije kada su oštećene, imaju tendenciju da luče određenu količinu nekih hemikalija, uključujući tu i enzime jetre, u krvotok. Usled toga rastu nivoi enzima jetre u krvi.  Ova pojava nije toliko opasna koliko na prvi pogled izgleda i nije indikator nekog ozbiljnog oboljenja.

Alanin trnsaminaza (ALT) i aspartat transamilaza (AST) si jetrini enzimi koji obično bivaju povišeni.

Zloupotreba alkohola je  jedan od razloga za povišene enzime jetre. Takođe i stanja poput dijabetesa, gojaznosti, kamena u žučnoj kesi i kod amanjene aktivnosti funkcije štitne žlezde, ili mononukleoze, takođe mogu biti ispoljeni povišeni enzimi jetre. Neki medikamenti, kao i hepatitis A, B i C, mišićna distrofija, pankreatitis dovode do povećanja enzima jetre.

Sve više priznatih stručnjaka smatra da je dobro izbalansirana ishrana bolja od isforsiranih terapija za detoksikaciju jetre. Jetru treba pustiti da sama radi posao za koju je u čovečijem organizmu zadužena, a to znači da filtrira toksine iz organizma.

 

Zastupljenost namirnica u strukturi dnevnog obroka.

Žitarice: Dozvoljena je upotreba bilo koje vrste hleba sa kvascem u ograničenim kolčinama.

Meso i Jaja: Dozvoljena je upotreba posnih kuvnih mesa, ribe i kuvanih jaja. Preporučiva su sva bela mesa. Zabranjena je konzumacija masnih prženih i pohovanih mesa, pržene ribe i prženih jaja.

Mleko i mlečni proizvodi: Prednost imaju obrano mleko i kiselo-mlečni napici, kao i posni sirevi, koje treba davati ušto većim količinama. Posebno se preporučuje, po mogućstvu, svakodnevno konzumirane surutke.

Masti: Prednost treba dati mastima sa niskom tačkom topljenja, kao što su ulje i maslac. Preporučive su masti koje sadrže “omega 3” masne kiseline.

Povrće: Prednost ima povrće koje ne sadrži suviše celuloze, već sadrži dosta skroba, šećera, mineralnih materija i vitamina. Naročito je pogodan krompir, koji sadrži mnogo kalijuma i njegov pepeo ima izuzetno alkalnu reakciju. Krompir treba davati i obliku pirea ipečen, a nikako pržen.

Voće: Sve vrste i oblikr svežeg voća, a posebno ako je moguće organskog porekla.

Šećer i šećerni koncentrati:  Dopuštena je upotreba svih vrsta šećernih koncentrata osim onih koji sadrže izvesnu količinu masti kao čokolada.

Napici: Dozvoljena je upotreba svih napitaka (kafa, slabi čaj), kao i alkalnih mineralnih voda, međutim, najstrožije je zabranjena upotreba alkohola, koka kole, pepsi kole, kao i svih gaziranihpića i sokova sa veštačkom zaslađivačima.

Kvasac: Suvi pivarski kvasac bi trebaloo da bude u svakodnevnoj upotrebi.

Napomena: Posebno treba redovno uzimati mlečni čkalj i maslačak, kao i ulje lana koje sadrži masne kiseline koje su neophodne za održavanja nivoa enzima jetre. Strogo treba isključiti iz ishrane brzu hranu, razne grickalice, suhomesnate prerađevine i konzerviranu hranu.  Kuhinjsku so treba sveti na majmanju moguću meru. Detoksikaciju treba raditi Q 10 i vitaminom B 12.

Dnevni obrok  treba rasporediti na tri obeda, a u zavisnosti od telesne težine, treba primenjivati i dopunske dnevne obede. Po mogućstvu, preporučivo je da se hrana sprema od organski, ili njima bliskih proizvedenih životnih namirnica. Ukoliko postoji uvećana telesna težina, režim ishrane treba tako sprovesti da se ona usaglasi sa idealnom i prema profilaksi lečenja povišenih enzima jetre, a po reporuci lekara-nutricioniste.

Leave a Comment