DIJETO-TERAPIJA KOD GUŠAVOSTI-STRUME

Utvrđeno je da izvesni elementi kojih ima u hrani otežavju iskorišćavanje joda, tako da tada nastaje poremećaj u stvaranju tiroksina,  a zbog toga dolazi do uvećanja štitaste žlezde. Takođe je utvrđeno da do pojave gušvpsti može doći ako voda sadrži suviše velike količine kalcijuma, a da pritom količina joda u namirnicama, odnosno vodi, ne zadovoljava optimslne potrebe organizma.

Izvesne namirnice, kao što su kupus i njemu slično povrće, zatim repa i soja, u slučajevima kada se upotrebljavaju u velikim količinama, imaju izraženo strumogeno dejstvo. Te namirnice znatno povećavaju potrebe organizma za jodom, a kao posledica takvog njihovog delovanja je nastanak gušavosti.

Dijetetske mere koje se u takvim situacijama preduzimaju, više imaju karakter profilakse nego dijeto-terapije. U tom smislu se hranom mora unositi najmanje 100 gama kalijumjodida, a što se postiže dodavanjem kalijium jodid kuhinjskoj soli. To doziranje kalijumjodida u kuhinjsku so obavlja se u rudnicima soli, gde se na 1.ooo grama soli dodaje 10 mg kalijumjodida.

Da bi se sprečilo dejstvo strumogenih materija koje se nalaze u izvesnim namirnicama, dnevni obrok treba da je tako sastavljen da se iz upotrebe potpuno izostave kupus i njemu slične namirnice, zatim repa i soja, odnosno sojno brašno. Za piće i pripremu hrane ne bi trebalo da se upotrebljava tvrda voda, kao i ona voda koja je zagađena ljudskim i životinjskim ekskretima, jer izgleda da i ona ima strumogno dejstvo.

HIPOTIREOZA je stanje smnjenog stvaranja, izlučivanja i delovanja hormona štitne žlezde-tiroksina T4 i trijodtironina T3. Hormoni štitne žlezde imaju znapajnu ulogu u regulisanju metabolizma, te tako stimulišu bazalni metabolizam i stvaranje toplote, povećavaju sintezu belančevina, imaju uticaj na metabolizam ugljenih hidrata, masti, kao i na razgradnju holesterola i povećavaju minutni volumen srca. Takođe homoni štitne žlezde utiču na rast i na razvoj centrajnog nervnog sistema, okoštavanje kostiju,  na sposobnost pamćenja i učenja. Njihova posebno važna uloga je u posticanju reproduktivnostikod muškaraca i žena, kao i uticaj na trudnoću kod žena.

Najčešći uzrok hipotireoze je autoimuna upala. Ova bolest, odnosno smanjena funkcija štitne žlezde, se češće javlja kod žena, ali ne zaobilazi ni muškarce, a ni one u poznijem starosnom dobu.

Dijeto-terapijom se može u mnogome poboljšati stanje kod obolelih od ove bolesti. Oboleli moraju kao i u mnogim drugim slučajevimda se ponašaju disciplinovano i da se strogo drže propisane dijete.

–         U svojoj ishrani moraju da zastupe sve one namirnice koje podstiču funkciju štitne žlezde.

–         Moraju da iz ishrane odstrane namirnice koje negativno utiču na rad i funkciju štitne žlezde.

–         Takođe moraju voditi računa da u svojoj ishrani izbegavaju one namirnice koje smanjuju resorpciju joda u organizmu.

Veoma često se javlja da su obolele osobe od hipotireoze istovremeno i veoma gojazne osobe, pa stoga se najpre kod takvih osoba mora sprovesti redukciona ishrana, uz povećanje fizičke aktivnosti, naravno ukoliko to zdrvstveno stanje osobe dozvoljava.

Zastupljenost namirnica u dnevnom obroku.

Žitarice. Prednost treba dati integralnim žitaricama i proizvodima sačinjenim od takvog brašna.

Mlko i mlčni proizvodi mogu biti zastupljeni u ishrani u skladu sa normalnim, umerenim količinama biološki vrednim namirnicama u  pravilnomizbalansiranoj  ishrani.

Meso i jaja. U ovoj dijeto-terapiji prednost treba dati morskoj ribi koja je bogta jodom i omega tri masnim kiselinama kao i vitaminom D.

Masti, odnosno ulja, koje imaju snačajan sadžaj omega tri masnih kiselina treba da su redovno zastupljena u dijeto-terapiji. Kod pripreme jela treba upotrebljavati suncokretovo i riblje ulje.

Povrće. U ishrani moraju biti zastupljene namirnice koje su nosioci vitamina A.  Posebno šargarepa, spanac i suncokret. Treba izbegavati kupus, kelj, kikiriki, senf, soju, brokoli proso, laneno seme.

Voće je obavzni deo ove dijeto-terapije. Posebno kajsije, banne, avokado. Treba konzumirati dosta voća i voćnih sokova pod uslovom da nisu zaslađivani veštačkim zaslađivačima.

Napici. S obzirom da oboleli od ove bolesti uglavnom veoma malo piju vodu, što znatno pogoršava stanje ove bolesti, preporučivo je da u slopu dijeto-terapije konzumiraju dosta tečnosti. Kako osoba obolela od ove bolesti ima veću potrebu za vodom nego zdrava, to ona mora u toku dana da popije najmanje osam čaša odgovarajuće tečnosti (ispravne vode).

Deo vode koju bolesnik popije troši se na pojačavanje metabolizma, a deo na regulisanje i formiranje uredne stolice i lečenje zatvora. Povećanje korišćenja vode treba da bude postepeno i kontrolisano, pogotovo u situacijama kada bolesnik ima kakvih srčanih oboljenja ili hipertenziju. Posebna pažnja u dijeto-terapiji mora da se obrati na prisustvo biljnih vlakana u hrani i to zbog otklanjanja problema sa zatvorom, koji je česti pratilac ove bolesti. A njih ima u integralnim žitaricama, voću i povrću. Oni imaju funkciju da u organma za varenje “bubre” te time poboljšavaju varenje i pokrecu rad creva. Osim toga povećavaju sitost i smanjuju resorpciju masti i šećera.

HIPERTIREOZA je ubrzan rad štitne žlezde i njen okidač veoma često može da bude stres. Pri ubrzanom radu štitne žlezde, u krv se izlučuje više hormona nego što je čovečijem organizmu to potrebno. Kako ovi hormoni regulišu proizvodnju energije, nivo holesterola, utiču na varenje, na rad srca i mišića, na potrošnju kalorija, to je njihova poremećena fukcija od izuzetnog značaja, jer može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje čovečijeg organizma. 

Kako bi se bolest hipertireoze držala pod kontrolom, ishrana je veoma važan faktor i njenoj terapiji.

Mnogi autori su svojevremeno isticali da je prisustvo joda u hrani presudno za lečenje poremećene funkcije štitne žlezde. A da li je baš tako kada je u pitanju bolest štitnjače kakva je hipertireoza.  Kako naš organizam nije u stanju da sam proizvodi jod, stoga on mora da bude unet hranom, kako bi se zadovoljile optimalne potrebe organizma za njim.  Moram da napomenem da je prezasićenost organizma jodom opasna, koliko i negov nedostatak. Sve ovo seupravo dešava u slučaju bolesti hipertireoze, kada je lučenje hormona štitne žlezde znatno povećano.  Zato kada je u pitanju ova bolest treba izbegavati namirnice bogate jodom. Tu prvenstveno spada kuhinjska so, kao i sve industrijski prerađene namirnice sa velikim prisustvom NaCl. Slane grickalice i brza hrana treba da se odstrane iz ishrane.

Zastupljenost namirnica u dnevnom obroku

Žitarice. Integralne žitarice i proizvodi od njihovog brašna treba da budu u prioritetu iz ove grupe namirnica, a u formiranju jelovnika za  dijeto–terapiju hipertireoze.

Mleko i mlečne proizvode bi trebalo izbegavati, takođe i njihove prerađevine, sir, kajmak i ostale kiselo mlečne napitke. Posebno se treba odreći mlečnih namaza i soseva na bazi prerđenih mlečnih masti. Kalcijum koji se inače nalazi u mleku može se nadomestiti i iz drugih izvora (susam, rogača, suvih smokava, kelj).

Meso i jaja. Crvena mišićava mesa treba po svaku cenu izbegavati i koristiti pretežno pileće i ćureće meso, ali bez kožice. Posebno preporučujem pilrće grudi koje sadrže L – karnitin,  koji može usporiti rad štitne žlezde. Takođe nisu poželjne ni mesne prerađevine, kao ni gotova, konzervirana jela s mesom. Ni morske ribe ne treba da budu na jelovniku u vašoj dijeto-terapiji.  A pri upotrebi jaja, klonite se žumanceta, samo je belance iz jajeta poželjno i može biti rado viđeno u sastavu vašeg jelovnika.

Masti. Poželjno je i preporučivo da koristite nerafinisana ulja i ona hladnoceđena biljna ulja i masnoće sa visokim sadržajem omega 3 masnim kiselinama. Izbegavajte sva ona ulja koja su prošla industrijsku obradu. Takođe treba izbegavati i mast zivotinjskog porekla.

Povrće treba da bude redovna hrana na vašoj trpezi. Sa svežim, sirovim povrćem sigurno nećete preterati, ma koliko da ga jedete. Zeleno lisnato, svež kupus, karfiol, kelj, brokoli, rotkvice, spanać, pasulj, kao i blagotvorna kurkuma i paprika, je preporuka da se svakodnevno nalazi u tanjiru, u okviru dijeto terapije bolesnih od hipertireoze. Međutim za kiseli kupus u dijeti nema mesta, on je strogo zabranjen. Isto važi i za morske alge koje treba izbegavati. Fermentisani proizvodi od soje mogu takođe da prijaju, ali se ne sme nikako preterivati u količinama.

Voće mora biti redovno zastupljeno u ishrani bolesnih od hipertireoze. Voće, naročito sveže, je veoma korisno jer je bogato antioksidansima, a posebno crveno bobičasto voće koje je bogato vitaminom C. Nikako ne treba isključiti ni aroniju, snažog antioksidansa, koja tskođe obiluje veoma važnim nutrijentima.

Šećer i šćerni koncentrati. U svkoj prilici beli šećer treba zameniti prirodnim medom, sa prethodnom proverom njegovog kvaliteta. Sve industrijske slatkiše treba izbegavati.

Začini. Kuhinjska so se mora uglavnom izbegavati. Njena zamena može biti himelajska so, koja je prihvatljivija, ali i sa njom treba oprezno i koristiti je u sasvim malim količinama.

Napici. Nikako ne treba koristiti napitke i pijaću vodu koja sadži joda. Ukoliko koristite flaširanu vodu, obavezno proverite deklaraciju i ne koristite onu vodu koja sadrži veće količine joda. Alkohol i kafa mogu dosta pogoršati tegobe obolelima od hipertireoze, te ih ne treba nikako upotrebljavati. 

Cigarete su takođe veliki protivnik obolelim od hipertireoze, kao i brza hrana. U dijeto-terapiju se može uključiti i brazilski orah, i to dva do tri komada dnevno najviše. Kao zaključak se mora dodatno napomenuti da sve nsmirnice u kojima ima iole sadržaja joda, treba odstraniti iz ishrane.

Selen je jedan od najvažnijih saveznika štitne žlezde, a najbolje ga je unositi u organizam sa konzumiranjem pečuraka i pilećeg mesa.

Leave a Comment

Ostali tekstovi