Nastanak lekovitog jabukovog sirćeta

Nastanak naše vrste bibliski se vezuje za  jabuku. Večita nepoznanica zašto su Eva i Adam izbačeni iz Rajskog vrta. I da li stvarno razlog bila jabuka niko ne objašnjava. Samo neke pretpostavke tumače da je plod Drveta znanja o dobru i zlu, bila jabuka. Jedini dokaz da se zaista radi o jabuci je ono prvo biblisko tumačenje o nastanku Adamove jabučice.  Naime Eva je Adamu dala jabuku, a ovaj je zagrizao i kada je hteo da je proguta jedan komad mu se zaglavio u grlu i tamo trajno ostao. Tako sada svaki muškarac ima tu izbočinu na grlu, a kod žena nje nema. U grčkoj mitologiji je jabuka često bila simbol požude te eto i do danas ovo rajsko voće ostade na čelu svih lista kada se o voću i plodovima govori.

Među onim prirodnim blagodetima za koje pouzdano znamo  da posebno znače čovečijem organizmu, prestižno mesto zauzima jabuka.

AKO ŽELIŠ DA BUDEŠ SREĆAN, SVAKO JUTRO POJEDI  JEDNU JABUKU

Ova narodna umotvorina, koja širom sveta ima svoje slične varijante i međ drugim narodima, nije bez razloga izrečena. Vekovima sticano saznanje jasno nam ukazuje na posebnu vrednost ovog posebnog dara prirode, voća koje po svojim karakteristikama zauzima značajno mesto u ishrani čoveka. Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih, a mnogi će reći da je to najzdravija biljka koja raste na našoj planeti.

Bogata je jako vitaminima, mineralima i mnogim drugim esencijalnim materijama. Poseduje belančevine i biljna vlakna, biljne masti, A, B i C vitamine, gvožđe, eterična ulja, kalijum kao i kalcijum, magnezijum, natrijum, oligo elemente, organske kiseline, pektin, sumpor, fluor, fosfor, hlor, celulozu, ugljene hidrate, šećere(fruktoza i glukoza).

Najbolje je jesti svržu jabuku jer je bogat izvor svim gore navedenem materijalima. Sveža jabuka je dobar antioksidans i deluje preventivno protiv bakterija i virusa. Njeno izrazito  blagotvorno dejstvo je ogromno i široko, pa stoga pomaže u lečenju širokog spektra bolesti. Jabuka posebno blagotvorno deluje na bubrege, jetru, žuč, stomak, creva, krvne sudove i na ukupni imuno-sistem. U svtu se veruje da je jabuka najbolji prirodni lek.

 Vreme trajanja sveže jabike je ograničeno i kako prirodno dolazi do procesa njenog trulenja, rok njenog korišćenja je relativno kratak. Pored njene zaštite  konzerviranjem, ili pak stavljanjem u trap, čovek je morao da iznađe načina da ta njena blagotvorna i lekovita svojstva sačuva i produži mogućnost njenog produženog korišćenja. Kroz prirodni proces fermentacije došao je do potpuno novog i posebno kvalitetnog proizvoda jabukovog sirćeta, kojim je uspeo  da u potpunosti zadrži osnovne vrednosti sveže jabuke i dodatno uveća njene funkcionalne, lekovite i blagotvorne vrednosti.

Iz jabuke nastaje jabukovo sirće procesom fermentacije koja ima dve faze. U prvoj fazi šećer iz jabuke se pretvara u alkohol, a u drugoj daljom fermentacijom iz alkohola dobija se sirće. Jabukovo sirće je prirodan proizvod i kao takav je  jako koristan za upotrebu u svakodnevnoj ishrani čoveka. Ono je pre svega zdravi prehranbni proizvod, i čovek ga u svojoj ishrani koristi u raznim oblicima, kao dodatak jelima, u salati, prilikom kuvanja jaja i pri konzerviranju hrane. Ova njegova široka primena vremenom se proširila i na važnu ulogu u naradnoj ili paralelnoj medicini. Njegovo korišćenje datira još iz davnih vremena. Ima pisanih dokumenata  iz kojih možemo saznati da ga je i Hipokrit koristio kao lek, a takođe su ga i rimljani upotrebljavali kao okrepljujući i osvežavjući napitak. Ovde u  našim krajevima postoje zapisi stari preko petstotina godina o njegovom korišćenju. Naša saznanja i iskustva o korišćenju jabukovog sirćeta spadaju među najstarijima na svetu pa se u svetskoj literaturi često citiramo i navodimo kao posebni primeri. Čak je i čuveni američki naučnik dr. Džervis u svojoj knjizi o jabukovom sirćetu, svoja prva saznanja vezivao za iskustva stečenim iz ovih naših krajeva.

Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Pored nje jabukovo sirće sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline. Jako bitan sastojak Jabukovog sirćeta je KALIJUM, kojeg jabukovo sirće sadrži u velikoj meri.

Kalijum spada u one elektrolite odgovorne za brzi protok elektriciteta u čovečijem telu.  On utiče i na pravilan rad mišića, creva, kao i na veoma bitan srčani ritam.

Sa sve vrćim razvojem savrmene nauke i laboratorijskim istraživanjima,  saznjanje o vrednosti jabukovog sirćeta i njegova opšta primena sve više se širila i dobijala na značaju.

Danas savremeni svet jako veruje u skoro čudotvornu moć jabukovog sirćeta i primenjuje ga u šiokom opsegu. Pri lečenju psiho-fizičkih trauma, za podsticanje varenja, bolju cirkulaciju krvi, lečenje bolesti grla, bubrega, žuči,  dobro regulisanje holesterola, bolesti proširenih vena, štiti uspešno od infekcija, reguliše nivo šećera u krvi, čisti krv od toksina, sprečava stvaranje tromba u krvnim sudovima i jača imunitet. Ono kontroliše metabolizam,  pa skoro i da nema organa u čovečijem telu na koji jabukovo sirće ne utiče blagotvorno.  Ono je po svemu temeljni sastojak zdravlja i vitalnosti čovečijeg organizma.

  Svaki čovek mora da zna i da je svestan toga, da je zdrvlje prolazno stanje organizma, pa stoga i stalna, svakodnevna upotreba JABUKOVOG SIRĆRTA dr.ANDRA u ishrani čoveka, predstavlja ozbiljnu prevenciju i moćnog, posebno  snažnog neprijatelja svakoj bolesti.

Zdravi, čili i veseli bili i jabukovo sirće dr. ANDRA vazda pili. Uz srdčan pozdrav do našeg sledećeg čitanja i druženja, vaš  odani  nutricionista Predrag Neša Nenadić.

 

Screenshot_2018-01-29-15-27-22-1.jpg

Zdravi bili i vazda jabukovo sirće pili,
uz pozdrav do sledećeg čitanja,

Predrag Nenadić

-

Vaš nutricionista