VINO

POTHRANJENOST-ANOREKSIJA

 Kada organizam ne dobija dovoljnu količinu energetskih materija, ugljenih hidrata i masti, posebno kada gladuje u energetskom smislu, javljaju se znaci pothranjenosti.  U slučajevima kada

pročitaj sve »

IDEALNA TELESNA TEŽINA

Ljudski organizam ima svoje, veoma precizno, određene potrebe za hranjivim suptancama koje su neophodne za njegovo normalno funkcionisanje. Za njegov  normalan razvoj, obezbeđivanje funkcionalne sposobnosti

pročitaj sve »

PRINCIPI SASTAVLJANJA DNEVNOG OBROKA

 Pri planiranju i sastavjanju dnevnog obroka (dnevni obrok podrazumeva najmanje tri dnevna obeda), bilo zdravih ili bolesnih osoba, treba sagledati kompeksnost različitih faktora koji utiču

pročitaj sve »

VRSTE ISHRANE

U svom kontinuiranom razvoju, čovek je svoju ishrani prilagođavao uslovima života i podneblju u kome je živeo. Priroda je oduvek bila osnovni izvor života i

pročitaj sve »

PRAVILNA ISHRANA

  Ishrana ljudi je proces unošenja životnih namirnica u organizam, sa ciljem obezbeđivanja uslova za funkcionisanje svih organa u čovečijem organizmu. Te životne namirnice su

pročitaj sve »

ANTIOKSIDANSI

Za svaku onu supstancu koja nas čuva i delimično neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala u našem organizmu kažemo da su to   antioksidansi.  Oni su kao lice

pročitaj sve »

SLOBODNI RADIKALI

  Kada se spomene pravilna ishrana, posebno među onima kojima to nije osnovna struka, te kada počne razgovor na tu temu, malo ko da ne spomene

pročitaj sve »