Pravilno i zdravo mršavljenje uz Jabukovo sirće Dr Andra II

Mršavljenje je jako ozbiljan i ogovoran proces. Često on može da potraje i duži period vremena. Nije taj proces istovetan za sve ljude. On se razlikuje od osobe do osobe. Ali za sve generalno važe ista načela. Ta načela se moraju poštovati, a odluku o tome donosite vi sami. Koliko ćete ih pravilno primenjivati, toliko ćete brže i ostvarivati svoj cilj. Ako je vaš cilj vaše zdravlje, onda tu kompromisa sa naukom i pravilnom ishranom nema, i pored toga što se ne mogu u potpunosti  zanemariti  individualnostii svake osobe, čak na protiv i one se moraju do izvesne mere uvažavati. U poplavi raznih dijeta, koje sve kao po pravilu ističu da su baš one najbolje i gotovo spasonosne, teško je naterati običnog čoveka, a pogotovu sa njegovim samo njemu znanim problemima, da vam veruje. A ta vera je i presudna u realizaciji ovog fenomena zvanog mršavljenje. Ako budete verovali prvo meni, da ovo što vam govorim i preporučujem može da vam pomogne, onda ćete i uspeti. Zatim kao drugo, a ustvari i najvažnjije, morate verovati sebi, da je put kome ste se naumili jedini ispravan za vas i da se na njegovom kraju nalazi razrešenje vaših velikih muka i jasna vizija vaših realnih očekivanja. Za taj put vam je potrebna izuzetna snaga vaše volje, jer jedino ona može da vas zadrži na tom putu i dovede vas do cilja. Tu snagu volje ste pronašli u vašim motivima koji su je prizvali i bili njen kamen temeljac. Ti motivi proizašli iz vaše svesti o potrebi za vašim  hitnim oporavkom i stavljanje vašeg organizma u njegovu punu funkcionalnost, kao i jak motiv za vašim estetskim statusom, biće na tom vašem putu u stalnom sukobu sa motivom gladi. Taj motiv gladi će često morati da bude aktiviran, jer u procesu ozbiljne restrikcije hrane on se prvi oglašava. I on je jako moćan, skoro da ne postoji jači motiv od njega pored motiva žeđi. Te stalne prozivke i aktiviranja učiniće tu unutarnju borbu jako neizvesnom. E tu sada vaša snaga volje  na velikom ipitu i sada treba da se dokaže.  Ako taj problem prebrodite, ako vaša snaga volje odnese pobedu nad motivom gladi, onda ste stoprocentno uspeli. Vaši motivi i svi aduti su u vašoj svesti i one su proizvod raionalnog postupka, a motivi gladi su telesni, i njih goni prazan želudac. On čak ima i jake argumente, a to su vrlo često i ne baš  bolovi, ali zavijanja. Ne tako jaki doduše, ali neprijatni, iritirajući. Na svu sreću oni ne traju dugo, par minuta, i mogu se snagom volje već nekako preboleti. To su simptomi koji prate početak vašeg puta ka uspehu, a sam pokušaj i naznaka, pa i prvi korak na tom putu su već veliki uspeh. Kada prebolite prvi bol i prespavate prvu noć bez večere, vi ste već pobedili. Naravno da ima i onih slabića koj i na samu najavu problema odustaju, ali vi valjda niste takvi. Snaga  vaše volje mora da vas vodi i ona mora da biva stalno podhranjivana brojnim novim motivima koji će se odupreti onim postojećim, s vremenom sve slabijim otporom koji će vaš, često prazan ili poluprazan, želudac pružati.

Do gojaznosti ste stigli prekomernim unošenjem hrane u vaš organizam, To je bio jedini put kojim ste širili svoj želudac i creva, pokušavajući da ih napunite i prepunite. Niste imali mere. U tome ste i uspeli. Dan po dan, mesec po mesec, pa godina za godinom, učinili su da ste vi sada skoro invalid. Invalid po mnogo čemu. Kako se želudac postepeno širio tako su i vaši prohtevi za hranom postajali sve veći i veći, jer vas je vaš želudac preko mozga i hipotalimusa u njemu, stalno prozivao da mu dodate još i sve više hrane. I uvek kada ne bi bio zadovoljen, pa i malo preko toga, on bi vrlo neprijatno reagovao. Stalno bi tražio sve više i više, prosto kukamavčio. To kako sam već rekao nije svesni čin, to je nagon, prouzrokovan telesnom stimulusima koju su reagovali po nalogu vašeg “centra moći”, želuca. Tako vas je taj centar moći kroz opisani proces doveo u ovu nepriliku, iz koje sada samo vaš racio može da vas izbavi.

Kao što i obično biva, da bi realizovali vaš plan oporavka i mršavljenja, vi morate da se vratite istim putem kojim ste i došli u tako nezavidnu situaciju. A to znači da moramo prvo da odviknemo vaš “cetar moći” od silne hrane i pretovaranja, i da ga polako uvedemo u stanje polu sitosti ili polugladi, kako se vama više sviđa, a za tim i u delimičnu glad. Na taj način, tim procesom privikavanja mi ćemo omogućiti postepeno smanjivanje nategnutosti poprečno prugastih mišića želuca, koji inače imaju moć elastičnosti, širenja i skupljanja, i tako postepeno smanjivati njegov obim, odnosno zapreminu. Da bi se obim želuca smanjivao,  mora se prvenstveno značajno  smanjivati  unošenje hrane, vaše jelo. Unešena hrana sme da popuni samo polovinu ukupne zapremine želuca. Na taj način vi ćete obezbeđivati dovoljno hranjivih i nutritivno vrednih materija za redovno i stabilno funkcionisanje vašeg organizma, a pritom ćete želucu omogućiti da ne prekida proces povratka i prvobitno, normalno stanje. Nemojte se plašiti da  ćete  izazvati neki problem, ne nećete sigurno. Istovremeno sa smanjivanjem zapremine vašeg želuca i njegovo kukanje kod hipotalimusa u mozgu i njegov vapaj za pomoć, bivaće sve manji i ređi. Ovde je od presudnog značaja vaša preciznost i odgovornost da se ovaj proces ničim ne ugrozi. Što znači da morate da strogo poštujete proceduru, i da su bilo kakvi izleti u ovoj fazi terapije nedozvoljeni. Nema opustanja niti popuštanja. Nema prekomerne hrane sa izgovorom samo jedanput, ovaj put, ili neću više. Takav postupak vas vodi ponovo na početak procesa, ili bolje rečeno u propast. Ozbiljnost i istrajnost vrlo brzo će dati takve rezultate kojima ćete se silno radovati.  Već od druge nedelje ove terapije, vaša kilaža će početi da se rapidno smanjuje. Osetićete značajne pogodnosti i olakšanja.

 U toj zaista borbi pobeđuje uporniji i jači, onaj sa jakom snagom svoje volje, potkrepljenim snažnim i uvek novim motivima. A ti motivi će svakim danom biti sve jači i snažniji, jer će rezultati iz dana u dan biti očigledniji. A otpor će bivati sve manji i manji.

U ovoj fazi terapije možete koristiti i pomoć “prijatlja”. Ja vam preporučujem da se pouzdate u dr. ANDRU, odnosno u jabukovo sirće dr. ANDRA, poreklom iz Svrljiga, čistog ekološkog područja sa velikom dušom i potencijalom prirodnog proizvoda dobivenog od starih sorti domaće i divlje jabuke. Baš onakve kakva je i potrebna za čisto i kvalitetno jabukovo sirće vrhunskog kvaliteta. Ovaj vaš prijatelj vas neće izneveriti, naprotiv, učiniće sve ono što je vama baš ovoga momenta potrebno. Obezbediće vam jako bitnu baznu stabilnost tela, pomoćiće u otpornosti vašeg organizma na sve moguće infekcije, bitno će potpomoći razlaganju nagomilanih otpada i detoksinaciju u vašem organizmu, posebno u krvnim sudovima i jetri, ubrzavanjem metabolizma dolaziće do bržeg sagorevanja kalorija i sprečavanja stvaranja ponovnih masnih naslaga i rezervi, pomagaće u varenju hrane kao aktivni probiotik i antiseptik. Posebno će se pobrinuti da razlaganje masnoća počne već u ustima i bez brige budite, blokiraće on sve one potencijalne opasnosti po vaš organizam, i razdvojiti i eliminisati višak masnoća, koje baš sada u ovoj fazi terapije mogu da budu opasni po vas. Naroćito je značajno što će vaš prijatelj jabukovo sirće dr. ANDRA u sadejstvu sa cimetom takođe mlađim prijateljom, sve učiniti da preko antioksidanata iz cimeta brzo stabilizuje šećer u krvi i tako smanji žudnju za ugljenim hidratima, pa tako i stvori jak osećaj sitosti. Ova dva prijatelja ne podstiču dodatno lućenje insulina, što pretstavlja važan faktor za smanjenje telesne težine. Takođe  udruženi oni stavljaju lučenje insulina pod kontrolu što zatim potpomaže brže sagorevanje masti. Pritom jabukovo sirće dr. ANDRA pomaže varenju i znatno smanjuje onaj loš holesterol i trigliceride.

U tako sinhronizovanom sadejstvu uspeh vaše terapije je zagarantovan. Kako se zapremina vašeg želuca smanjuje tako se i stalni osećaj i motiv gladi gube. Uspostavlja se uravnoteženosti i balans u količini unetih hranjivih materija i potrebe organizma, što i jeste jedan od bitnih principa izbalansirane i pravilne ishrane. U drugoj fazi, odnosno trećoj i četvrtoj nedelji i nadalje, preporučujem da odaberete jedan dan u sedmici kada će te skoro potpuno apstinirati  od hrane. Taj dan možete slobodno nazvati posan dan. U terminima koje ste već uspostavili za svoje redovne obede, konzumiraćete onoliko hrane koliko može da stane u jednu šaku vaše ruke i ništa više. Budite bez ikakve brige, vaš organizam funkcioniaće besprekorno. Toga dana treba piti što više vode, najmanje dva litara u toku dana. Ovim postupkom ćete dodatno stabilizovati mišiće želuca i dozvoliti im neophodan odmor od hrane, što će im posebno dobro doći. Primetili ste da vam ne dajem nikakve rokove niti kakvu satnicu. Ono što je najvažnije je da se izmene vaše dosadašnje navike. Kako se one budu menjale tako će i tok vašeg oporavka da daje sve bolje rezultate. Najvažnije je to što će novostvorene navike postati vaš način života. Kroz njih ćete uspostaviti stalni dijalog sa vašim telom i imaćete prepoznatljivu signalizaciju pomoću koje ćete lako tumačiti govor vašeg tela, a tako i njegove potrebe.  Vama bolji stručnjak i lekar od vas samog nije potreban.  Cilj ove terapije  između ostalih je i da  sami spoznate svoje realne potrebe za hranom i da se u okviru njih krećete. Cilj ove terapije nije da večno živite po tablicama i na olovku i grame. Vi morate da osećate i prepoznate stvarne potrebe vašeg organizmai da živite sa njim u telesnoj i duhovnoj vezi. Sa maltretiranjem i tiranijom je završeno, vrlo precizno će vas vaše telo obaveštavati kada mu je šta potrebno, ali vi ne smete da ga obmanjijete i lažete kao ranije. Ako to i pokušate ono će vam se ovoga puta  na najgori mogući način osvetiti.

 Ovo nije sve, u daljem tekstu naučićete  jednom zauvek šta vam je i kako činiti. Naučićete i najvažniju lekciju u vašem žiotu do sada. Kako da razgovarate sa svojim telom, da prepoznajete šta su  njegove potrebe i kako da ga poštujete.

Screenshot_2018-01-29-15-27-22-1.jpg

Zdravi bili i vazda jabukovo sirće pili,
uz pozdrav do sledećeg čitanja,

Predrag Nenadić

-

Vaš nutricionista