Jabukovo sirće DR. ANDRA u ishrani sportista

Odavno je prošlo vreme kada se na sport gledalo kao na puko trčanje i rekreaciju. Sokolska društva su prepustila mesto ozbiljnim sportskim klubovima i strasno posvećenim pojedincima, čije  ambicije dosežu nebeske snove u želji za ostvarenjem neostvarenih rekorda i rezultata. Među privrednim granama  po obrtu novca na svetskoj rang listi, sport zauzima visko rangirano mesto i nalazi se među vodećima. Stoga je i godinama u nazad sport  postao veoma ozbiljno i unosno zanimanje, gde se pored sportskog prestiža i nadmetanja, često, države i politika nadmeću za svoju bolju marketingšku poziciju i veći ugled u svetu. U skoro svim sportskim disciplinama profesionalizam je našao svoje mesto i naterao sve ostale da se sportu posvećuju na način, da pored sportskih nadmetanja i rezultata i veliki novac sada postane ozbiljan razlog njihovog sportskog angažovanja.  Sve to je u sport uvelo i nova pravila, što pisana, a što i ona ne pisana, u načinu ponašanja samih sportista i njihovog odnosa prema poslu kojim se sada bave. Uporedo sa takvim narastajućim razvojem u sportu se javila i potreba za sve većim engažovanjem nauke u svim njenim  domenima.  Nemoguće je danas ni zamisliti jedan ozbiljan organizovani trenažni proces u sportu, niti pripreme za kakvo takmičenje, bez da se ne postupa po metodama zasnovanim na savremenim naučnim činjenicama i postavkama. Tako da je teško pretpostaviti pripreme sportista bez pravilno izbalansiranog i planiranog ishranbenog režima.  A sve to zahteva ozbiljno prisustvo nauke i struke. Bavljenje sportom karakteriše poseban fizički napor i energetski rashod, pa time i obaveza više, da se posebno vodi računa o čitavom organizmu  sportiste i njegovoj opštoj i zdravstvenoj bezbednosti. Svi fiziološki procesi, sva životna aktivnost organizma, od održavanja normalnih struktura tkivnih belančevina do više nervne delatnosti, zahtevaju određene energetske urtoške.  Ovi rashodi se nadopunjuju iz složenih biohemjskih procesa disimilacije koji se neprekidno odvijaju u organizmu, odnosno sveukupnošću biohemijskih reakcija koje su praćene oslobađanjem energije, a koja obezbeđuje mehanički rad mišića, stalne procese nervnog razdraženja, održavanje telesne temperature, kao i mnoge druge još. Na taj način čovečiji organizam neprekidno proizvodi energiju koja je neophodna za njegove životne aktivnosti, a istovremeno se oslobađa krajnih produkata prometa materija, koje odstranjuje u spoljnu sredinu. Naravno, da ovo stalno trošenje energije zahteva i  popunjavanje organizma novim izvorima energije. Istovremeno sa energetskim gubicima, u tom procesu životnih aktivnosti, zbiva se i stalna obnova belančevina iz kojih su izgrađena tkiva i organi čovečijeg tela. Umesto razgrađenih belančevina tkiva, naš organizam neprestalno izgrađuje nove. Tako da sem potrebe za izvorom energije, organizam ima potrebu i za materijama koje mu služe za izgradnju belančevina. A sve to se obezbeđuje ishranom, unošenjem onih nutritivno vrednih materija u organizam i njihovom asimilacijom, odnosno pravilnim iskorišćavanjem.

Kod sportiste sve ove potrebe su bitno izraženije i specifične, s obzirom na posebne napore organizma pri vršenju tih sportske aktivnosti, a naročito uslova pod kojima se ona odvija. Karakterom i kvalitetom ishrane, odrđuje se u velikom stepenu potencijal jednog sportiste i njegova takmičarska spremnost. U direktnoj zavisnosti od ishrane je i njegova psiho-fizička snaga kao i ukupno zdravstveno stanje. Ishrana i zaštita organizma njenom pravilnom primenom, utiču na biohemijsko stanje organizma i opredeljuju njegovu ukupnu funkcionalnu sposobnost u izvršavanju  sportske aktivnosti. Izdvajanje ishrane sportiste iz opšteg okvira zbira pitanja higijene ishrane ljudi, nije slučajno. Sport u svim njegovim raznolikim disciplinama zahteva od sportiste posebne fizičke i mentalne napore, koji nisu često svojstveni onim uobičajenim fizičkim aktivnostima ostalih ljudi. Naročito je  karakteristična maksimalna fizička opterećenja koja se odvijju u uslovima velike emocionalne napetosti izazvana situacijama takmičenja. Sve to stavlja svojevrsni pečat na biohemijske procese u organizmu. Pomoću faktora ishrane  u procesu trenažnog ciklusa, možemo bitno uticati na fizičku efikasnost sportiste i povećati njegovu radnu sposobnost. A takođe značajno utičemo i na njegov oporavak posle velikih sportskih opterećenja.

Sveukupno ishrana i nauka o njoj, kao i sve one srodne nauke koje je prate u svoj njenoj multi–disciplinarnosti, su prirodni i neizbežni faktor u odvijanju svih sportskih aktivnosti ljudi. Pravilna i dobro izbalansirana ishrana, u dugom procesu ishrane sportiste određuje i njegovu sportsku perspektivu, kao i ukupni zdravstveni potencijal njegovog organizma.

U takvoj ishrani veoma značajnu ulogu imaju i one materije koje na poseban, specifičan, način mogu dodatno da unaprede i zaštite organizam sportiste. Ovde pre svega mislim na one prirodne materije koje srećemo u prirodi i u prirodnom, izvornom obliku ih koristimo. Njih na našu sreću u prirodi ima izobilja i samo ih treba  prepoznati i potom  stručno primeniti. Iskustva ljudi su razna i svako ima nekog svog  skrivenog favorita među tim prirodnim supstancama. Sportisti se na različite načine dovijaju kako bi popravili svoj fizički i mentalni potencijal i lakše se dokopali svog zacrtanog cilja. U tim traganjima neki se i dokopaju svoje čarobne formule pomoću koje će pre stići na prestol kome su se uputili. A te čarobne formule kat kad mogu da budu i mač sa dve oštrice, dešava se da budu kontraindikativne po organizam sportiste.  Zato opreznost mora da bude uvek budna i da pamet i znanje uvek na vreme predohitri nerealne prohteve i želje.

Prema mom ličnom iskustvu kao stručnjaka i bivšeg sportiste, a na osnovu niza eksperimenata i praktične primene sprovedenih u godinama unazad kod vrhunskih sortista,  jabukovo sirće zauzima vodeću poziciju. Vođen čvrstim naučnim dokazima, kao i postignutim rezultatima jabukovo sirće svrstavam među one krucijalne prirodne supstance koje po svojim blagotvornim vrednostima i bitnim lekovitim i zaštitnim svojstvima, treba da pretstavljaju nezamenjivi sastojak svakodnevnog ishranbenog ciklusa sportista. Jabukovo sirće se odlikuje mnogim takvim karakteristikama, da je prosto kao stvoreno za praćenje  raznovrsnih sportskih aktivnosti čoveka, pri čemu mu u mnogim procesima koji se tom prilikom dešavaju, pretstavlja dragocenog i nezamenjivog prijatelja. Čovek, a posebno sportista vrlo često nije ni svesan u kojoj meri on svoj organizam izlaže raznim opasnostima i rizicima pri svim tim izuzetno napornim i po organizam rizičnim opterećenjima.  Preventiva je od uvek  bila preduslov za dobro zdravlje, a posebno je to važno za bavljenje sportom.  Organizam sportiste mora u svakom trenutku da je spreman,  kako bi odgovorio na sva ona silna opterećenja koja od njega iziskuje određena sportska disciplina, a posebno izazovno sportsko takmičenje. Po meni, i meri mog saznanja i stečenog iskustva priroda i sam gospod Bog, bili su izuzetno velikodušni kada su čoveku podarili takvu supstancu kao  što je jabukovo sirće. Taj proizvod je višestruko značajan i treba da predstavlja sastavni deo svakodnevnog obroka, bez koga svaki sportista, bez obzira na granu sporta i njegovu disciplinu, ne bi trebalo da planira svoju ishranu. Ono će mu uvek biti od izuzetne koristi, bilo da se radi o pripremnom periodu ili o takmičenju. Njegova prisutnost je znak za neophodno samopouzdanje svakog sportiste. Primena jabukovog sirćete u periodu trenažnog procesa pomoći će sportisti da stekne potrebnu snagu i izdržljivost, da obezbedi racionalnu mentalnu snagu neophodnu za realizaciju svojih sportskih ciljeva. Takođe jabukovo sirće će obezbediti da se sportista zaštiti od nelagodnih povreda. Za vreme samog takmićenja omogućiće mu da se oslobodi opasnog, i po mnoge kobnog, zamora,  da pritom obezbedi usklađeno funkcionisanje svih organa u organizmu sportiste bez posledica po njegovo zdravlje. Za svakog sportistu je posebno bitan i brz i bezbolan oporavak nakon napornih treninga i takmičenja. I tu je njegov prijatelj jabukovo sirće  bez premca. Uz njega nakon treninga i takmičenja, imaćete utisak da i niste imali neke velike i vanredne iscrpljujuće napore, već naprotiv bavljenje vašim omiljenim sportom pretstavljaće vam posebno zadovoljstvo, a ne muku, što će vas sa razlogom činiti srećnim. A kako ćete sve to postići naučićete u vremenu družeći se sa nama i čitajući naše napise na sajtu, www. hranajlek.com vaše “STATUS“ Vinarije iz SVRLJIGA proizvođača najkvalitetnijeg JABUKOVOG SIRĆETA dr ANDRA.  Mi ćemo vas u sledećim druženjima uz čitanje naših tekstova naučiti kako čete primenjivati naše  jabukovo sirće dr. ANDRA.  O svakom sportu posebno i njenim sportskim disciplinama posebno ćemo govoriti i uputiti vas u svet radosti bavljenja sportom. Objasnićemo vam zašto da koristite jabukovo sirće i šta ona za vaš organizam znači. Govorićemo o svim njegovim blagodetima i koristi koju ono čini vašem organimu.  Sport je danas ravnopravni član porodice visokoproduktivnih zanimanja koji onima koji se njime profesionalno bave donosi i veliku materijalnu korist, pored već zadovoljstva koje ih je i povelo u taj čarobni svet  strasti.  Zato i izazov tih zanimanja zahteva da vaše telo bude spremno da mu odgovori i zadovolji sve njegove jako složene prohteve. Zdravo telo je jedan od uslova za taj izazov. Uz  jabukovo sirće dr. ANDRA vaša nadanja i želje biće bliže realizaiji vašeg sna. Takođe i kod onih amaterskih sportista i ostalih ljudi posebno, koji sport doživljavaju kao razonodu i rekreaciju,  jabukovo sirće dr. ANDRA mora biti nezamenjivi saučesnik njihovog uživanja u toj radosti. Ono će im doneti zdravlje, poboljšati njihov zdravstveni potencijal i svakako produžiti lep život.

I posebno treba da znate, da nije sve jedno koje jabukovo sirće  vi koristite.  Samo ono jabukovo sirće koje se dobija u kontrolisanim i prirodnim uslovima proizvodnje, bez prisustva bilo kakvih hemikalija i aditiva, kao i dodatnih neprirodnih podsticajnih sredstava, a pritom od kvalitetnih ekološki proizvedenih zdravih plodova neprskane i divlje jabuke, mogu biti od koristi za vaš snažni sportski organizam. Iz tog razloga sa punom sigurnošću govorim o jabukovom sirćetu iz Svrljiga dr. ANDRA kao o brendu stvorenom u čisto ekološkim uslovima naročite klimatske pogodnosti i blagodeti, koji će  u potpunosti zadovoljiti sve one specifične zahteve vašeg sportskog angažovanja, a vašeg organizma posebno.

Živi, zdravi i veseli bili i uvek sa radošću Jabukovo sirće dr. ANDRA pili. Do našeg skorog druženja i

Screenshot_2018-01-29-15-27-22-1.jpg

Živi, zdravi i veseli bili i uvek sa radošću Jabukovo sirće DR. ANDRA pili. Do našeg skorog druženja i čitanja

Predrag Nenadić

-

Vaš nutricionista