Jabukovo sirće i PH balans u organizmu

 

Od vajkada su ljudi bili svesni svoje zavisnosti od prirode. Neki manje a neki više. Priroda nas je uz pomoć gospoda Boga i stvorila, pa tako ona najbolje i ume da se brine o nama.  Ko to prepozna na vreme, taj će na vreme  uvideti uticaj prirode na njeov organizam i zdravlje.

Prirodnom hranom nazivaju se sve one namirnice koje su biljnog porekla. A to su stabljike, lišće, plodovi, semenke, mahune, gomolji, lukovice, koren i njihove prerađevine. Njih čovek sam odabira za svoju ishranu. Sve ove namirnice sadrže hranjive materije, odnosno nutrijente koji obuhvataju proteine, ugljene hidrte, masti, vitamine, minerale i vodu. U toj hrani iz prirode, nalazi se sve ono što je čoveku neophodno za život, dobro zdravlje, dugovečnost i njegov  normalan i lep estetski izgled.

Savremena nauka, a i iskustvena praksa, upozoravaju na bitnu važnost pH bilansa u telu, kao prvu odbranu od opakih bolesti. Za ovaj bilans su odgovorne sve funkcije tela, a posebno stalna pravilna i raznovrsna biljna ishrana. Od prehranbenih enzima i koenzima u velikoj meri zavisi nivo pH ravnoteže u krvi i tkivima. Svaki enzim utiče na pojedine funkcije našeg organizma, što znači da njihov manjak ili višak, direktno utiče na stanje zdravlja ili bolesti.  Svaka namirnica kroz proces varenja, menja stanje kiselosti organizma, jer uz prisustvo raznih enzima sagoreva u organizmu, što izaziva kiselu ili baznu reakciju.  Na taj način određene namirnice čine da se u našem organizmu stvara kisela ili bazna sredina, a one same mogu pritom imati sasvim drugačiju ili potpuno suprotnu kiselost na pH skali. Najbolji primer za to je JABUKOVO SIRĆE, koje je blago kiselog ukusa, ali u kontaktu sa našim telom i prolakom kroz organe za varenje, ono podiže pH nivo organizma i bitno ga čini više baznim. Možda će vam se ovo  učiniti čudnim ali to je tako u telu, to je istina.

Kiselost organizma čini da bitno utiče na pad imuniteta, zatim izaziva razna upalna stanja i pritom prouzrokuje niz teških bolesti. Velika kiselost organizma može prouzrokovati dijabetis, kardiovaskularne bolesti, hronični umor, osteo-porozu, artritis, probleme sa mokraćnom bešikom i bubrezima.

Kiselosti organizma posebno doprinose pušenje, brojni farmaceutski lekovi, veštački suplementi i zaslađivači i svi konzervansi.

Kod kiselog stanja organizam je prinuđen da iz kostiju i ostalih vitalnih organa, uzima minerale poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, kako bi neutralisao i izbacio kiselinu, što pritom opasno ugrožava celokupno zdravlje našeg organizma. Kiselost organizma će te najčešće osetiti kroz umor, niži nivo energije, oslabljeni imunitet, pospanost , glavobolju, išijas, kratak udah ili kašalj. Puno je još siptoma, mučnina i povraćanje, proliv, ukočen vrat, upala mokraćne bešike i bubrega, bolni mišići i zglobovi, lupanje srca, grčevi u mišićima, alergije, akne, menstrualni bolovi, smanjena seksualna želja, impotencija, slabo pamćenje, metalni ukus u ustima, slaba cirkulacija i opadanje kose i zatvor. A svakako da je najteži oblik povećane kiselosti izazivanje raka ćelija.

Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, znajte da je vaš organizam kiseo.

Da bi se uspostavila idealna kiselost u organizmu, hrana koju svakodnevno moramo da unosimo, mora da bude pretežno ona koja obezbeđuje alkalnu sredinu, i to između 60 i 80 %  ukupnog unosa hrane.

Da bi organizam mogao pravilno da funkcioniše, pH vrednost tečnosti mora biti blago alkalna. Ako  pH vrednost vaše krvi iznosi 7,3 vi ste zdrava osoba, a padne li ta vrednost ispod 7,0, onda znajte da imate kiselo stanje organizma. Na pH vrednost ne utiče samo hrana, nego i drugi metabolitički  procesi unutar organizma, probava, disanje i bitno izbacivnje  telesne tečnosti. Povećana kiselost  izaziva acidozu, ili što je puno ređe alkalno stanje alkalozam.  Kroz svoju ishranu čovek može sam da utiče na smanjenje otpadnih kiselina, kao i na povećanje svojih alkalnih zaliha, i time bitno utiče na očuvanje zdravlja i vitalnost organizma.  Ukratko rečeno ishrana sa puno svežeg povrća i neke vrste voća, uglavnom pripada baznim namirnicama, a one su neophodne za uspostavljanje bitne kiselo-bazne ravnoteže.

Posebno moram da naglasim da umerena i kontrolisana upotreba JABUKOVOG sirćeta, kao dopuna vašoj svakodnevnoj ishrani, može bitno uticati na očuvanje ove ravnoteže u vašem organizmu.

Dobro zdravlje nije moguće uspostaviti bez kiselo-bazne ravnoteže.

Svakodnevno morate u organizam unositi najmanje dva litra ćiste vode.

Konzumirajte što više svežeg voća i povrća.

Izbegavajte gazirana pića.

Izbegavajte kravlje mleko i mlečne proizode, osim kiselog mleka  i jogurta.

Smanjite što je više moguće upotrebu prerađevina od mesa i prerđene gotove hrane.

Svakodnevno obavezno konzumirajte čistače organizma, kupus, kelj, brokoli, krastavac, celer, crni i beli luka, i slično.

Koristite hranu bogatu kalijumom i kalcijumom, mineralima najzaslužnijim za alkalizaciju organizma.

Izbegavajte negativna stanja, ljutnju, depresiju, strahove, svoju ogorčenost i bes, posebno ljubomoru u svim oblicima, jer oni dovode do nagomilavanja kiselih materija u vašem organizmu.

Nezaboravite ! Svakoga dana popite po čašu vode ili jabukovog bistrog soka bez zaslađivača, sa eventualnim dodatkom meda, u kojoj će biti dve supene kašike zdravog i prirodno dobijenog JABUKOVOG sirćeta dr. Andra iz čistog ekološkog Svrljiškog kraja.

To će odmah sprečiti povećanje kiselosti, izbalansiraće i uravnotežiti vaš pH, vratiće vam osmeh na lice i ljubav  u  svim oblicima. A ljubav je vama najviše potrebna, ona je najači odbrandbeni mehanizam koji čovek može sam da stvori. Ona je najači lek za nedaće i hrana za vašu sreću.

.

Screenshot_2018-01-29-15-27-22-1.jpg

Zdravi bili i vazda jabukovo sirće pili,
uz pozdrav do sledećeg čitanja,

Predrag Nenadić

-

Vaš nutricionista