Pravilno i zdravo mršavljenje uz Jabukovo sirće Dr Andra III

Lako je reći i obećati, ali teško je to što obećaš i uraditi. Međutim oni odgovorni i svesni uvek i urade. Postoji  ona svima dobro poznata narodna poslovica: Ko hoće nađe način, a ko neće on nađe razlog. Pa se vi sada odlučite, ili nađite način i uspešno rešavajte svoje probleme, ili pak po običaju lakši izbor, nađite razlog, pa ostanite tamo gde ste, u mraku i paklu svog robovanja sopstvenim zabludama.  A kako ćete naći način i uspeti ?    Pa to i jeste tema našeg druženja. 

Razuman čovek stalno uči, što nije nikakva sramota, već normalni, uobičajeni i prirodni tok čovečijeg sazrevanja. Primoran je da čitavog svog života nadopunjuje i menja, ako treba, svoja saznanja, a sve u cilju kvalitetnije organizacije svoga života.  Ovi principi pravilne ishrane, koje ću vam sada savetovati da prihvatite, mogu trajno rešiti vaše nagomilane probleme u sveri vašega zdravlja. Mnogo puta ste do sada čuli i oglušili se o tu činjenicu, da morate voditi računa o sebi, da obavezno striktno i vrlo disciplinovano  organizujete  svoj život. 

Kako ćete to sprovesti ?  Pa i to ćete naučiti lako kroz ovo naše druženje. Čovek se uči stalno, čitavog svog života. I to je sasvim normalno i toga se ne treba libiti, ili daleko bilo stideti. Ishrana, fizičko vežbanje, umerenost u svemu, odmor, čista voda, sunce i čist vazduh, su sedam prirodnih lekara koji vam stalno stoje na raspolaganju. Na vama je da ih pravilno koristite i da obezbedite stalnu ravnotežu u vašem životu.

Ono što u procesu vaše terapije za skidanje suvišnih kilogram morate prvo da naučite, jeste da uobročite vašu svakodnevnu ishranu.  Naime morate imati tačno vreme vaših obeda, doručka, ručka i večere. U ovoj fazi vaše terapije nikakve užine i dodatni obroci nisu vam potrebni.  U periodu restrikcije vaše ishrane za skidanje suvišnih kilograma, a posebno kasnije kada postognete željeni cilj, ovaj princip je prosto krucijalan, i morate ga strogo poštovati. Plan vašeg dnevnog obedovanja treba da bude uređen tako, da pauza između obeda, mora da bude pet do sedam sati razlike. Dobro morate upamtiti, nikakvih grickanja i grickalica, i po koji zalogaj samo, ne sme da bude. Između obeda je najstrožije zabranjeno bilo kakvo uzimanje hrane, samo tečnost, njbolje sveža i dobra pijaća voda, limunada sa svežim limunom, ili jsbukovo sirće dr. ANDRA, ali bez zaslađivača.  A zašto je to zabranjeno?  Pa zato što morate da znate, da varenje hrane počinje već u ustima, posebnim enzimima iz pljuvačke koji razgrađuju skrob. Oni ne funkcionišu dobro u želucu, već samo u ustima. Dok žvaćemo hranu, ona treba da ostane 30 do 60 sekundi u ustima dok se ne proguta. Morate koristiti svoj, Bogom dati mikser u svojim ustima, i pripremiti svu tu silnu hranu da ne bi iznenadili svoj želudac.  On je kao balon. Kada hrana u njemu počne da se razgrađuje, tada njegovi mišići počnu da guraju tu svarenu, ili polusvarenu hranu dalje u tanko crevo, gde se nastavlja dalji proces varenja.  A taj proces ima svoje trajanje, i ono nije isto za sve namirnice koje mi unosimo u želudac. Ukupno posmatrano, potrebno je od pet do sedam sati da se obavi čitav proces varenja, kao i obavezni odmor mišića vašeg želuca. Međutim, ako mi taj ukupni proces ne ispoštujemo do kraja, onda dolazi do mogućih problema, a koji su uzrok vašem sadašnjem stanju.  Prvo !  Ako stalno jedete, „grickate“, na onu još ne svarenu hranu dodajete novu, svežu, i tako pretrpavate već pun želudac, i širite ga na silu, što ovaj onda vrlo vešto koristi, i u dosluhu sa hipotalimusom u mozgu i drži vas u stanju stalne potrebe za hranom, u latentnoj gladi.  Drugo !  Ako je pauza između obeda kraća od pet sati, mišići želuca imaju veliki problem. Em se stalno rastežu i povećavaju obim stomaka i zapreminu želuca, em nemaju vremena da se odmore. A svim mišićima u našem organizmu, pa tako i onim u želucu, potreban je odmor.  I oni ne mogu neprestalno da su u funkciji, a da  pritom ostanu neoštećeni. Sa stalnim pristizanjem nove količine hrane, oni ne uspevaju da izbace staru hranu i proslede je tankom crevu. Ona ranije uneta još se nije svarila, a nova je već potiskuje. Stara hrana se zadržava u želucu, a tu je jako toplo, tamno i kiselo. Luče se novi fermenti koje potražuje novo prispela hrana, a koji ne pogoduju onoj već polusvarenoj, jer svaka namirnica zahteva sebi odgovarajuće fermente za njeno varenje. To onda ispada da se u vašem želucu  stvara bućkuriš. I ona ispravna i sveža hrana koju ste vi uneli u vaš organizam, ovde biva dovedena u stanje trulenja. Tako pomešana i nesvarena potpuno, ona se zadržava u crevima gde nastaje prisilni proces fermentacije,  i time i veliki problem za vaš organizam. Moguće infekcije, zaraze, otrovi odlaze u krv, kvare je i truju čitav organizam. Jedina korist od toga je nastajanje velikog stomaka i naslaga  masti u potkožnom tkivu oko našeg tela. A to će u vremenu napred biti vaš veliki problem.

Eto, zašto mi sada moramo da se vraćamo u srednju školu i da se preslišavamo, i prepričavamo čitavu nauku da bi naše telo ponovo vratili u prvobitno, normalno stanje i obezbdili njegovo  pravilno funkcionisanje. Poštovanjm satnice vaših obeda i vremensku razliku između njih, nećete dozvoliti ono štetno nagomilavanje novih masnih naslaga u potkožnom tkivu, već ćete dozvoliti okončanje prirodnog toka varenja i potom pravilnu ishranu čitavog organizma.

Doručak je najbitniji dnevni obed. On treba da se obavi najkasnije do devet sati. Njega ne smete nikako preskakati. On mora da bude najkvalitetniji i nutritivno najvredniji obed u toku vašeg dnevnog obroka. U njemu možete sebi dati slobode i birati za jelo, šta je vam volja. Ni slaninica i šunka, ili pršut nisu zabranjeni. Naravno nikako preterivati u količini ukupne hranjive mase, onoliko koliko da želudac i ne oseti da ste obedovali. Inače ako preterate, od  gubljenja  suvišnih kilograma nema, ama baš ništa. Ni slučajno ne upotrebljavajte šećere i razne zaslđivače, ili možda  kafu, a naročito voće u sastavu vašeg doručka. Preporučujem vam malo peciva, po mogućstvu od integralnog brašna, ali kako je ova terapija namenjena i onima koji nisu u mogućnosti da za svoju ishranu izdvajaju velike pare, a moraju takođe da mršave i zdravo žive, moguće je koristiti i uobičajen hleb ili pecivo u jako malim količinama. Dovoljno je dva parčeta hleba, ili par pogačica u ovom obedu uz ostale odabrane namirnice. Izbegavajte pržene namirnice koliko je moguće. Radije se odlučite na barene i sveže proizvode. Svakako izbegavajte gazirana pića, kako za doručak tako i u opšte u toku vaše ishrane. Takođe izbegavajte, a najbolje je i uopšte ne konzumirajte kravlje mleko i biljne margarine i majoneze. Do ručka ne bi smeli ništa da jedete, u tom vremenu lišite se bilo kakvih grickanja ili voća.

Ručak  trebate da obavite do 15 časova. Za vaš ručak možete konbinovati razna jela koja se vama sviđaju i na koja ste navikli, ali vodite računa da ne mešate ona koja nisu kompatabilna. Čorbe i supe treba jesti bez testa, a po meni ne bi trebali da budu velike porcije. Više radi  malo minerala  koje treba da unesete, nego radi kompletnosti obeda. Proteine životinjskog porekla (meso) možete mešati sa raznim povrćem. Izbegavajte, a bolje je uopšte ne jesti pržena jela. Za ručak ne treba nikako jesti testenine sa mesom, već isključivo sa povrćem. Takođe ni pirinač pomešan sa mesom neće biti vama na dobroj usluzi. Nije poželjno svakoga dana jesti kuvano skrobno povrće, dovoljno je to činiti dva puta nedeljno. Treba upotrebljavti mahunarke u raznim oblicima kulinarne obrade jedanput nedeljno. Takođe i ribu, svežu i u obliku neke od njenih  prerada. Ručak mora da bude bez hleba i nikako obilan.  Kada uspete da ga saberete u vašm želucu, a da ne osetite njegovo prisustvo, ili kakve tegobe i napetost želuca, znajte da ste na dobrom putu da ovladate svojom voljom i preuzmete kontrolu nad svojom ishranom. Da gazda budete vi sami sebi i vaše realne potrebe organzma, a ne nagoni koji vas vode u propast. Za vreme ručka, kao i pre i posle njega najmanje pola sata ne smete piti vodu. Bilo bi dobro i duže od jednog sata posle jela uopte ne piti vodu. Voda, iako je inače svakodnevno neophodna vašem organizmu, i morate je dnevno obavezno unositi između 1,5 i 2 litara, nije dobra u toku razlaganja i varenja hrane. Ona značajno razblažuje želudačne kiseline i ometa normalno varenje.

Ali zato crno vino možete, čak je i poželjno. Još ako ste meraklija, pa se odlučite za crveno vino KALČA iz poznatog i starog rimskog podruma MALČA, onda će vaš užitak i zadovoljstvo biti kompletno. Ovo crno vino će vam znatno pomoći  pri varenju, daće značajan doprinos vašem lepom raspoloženju, a posebno će nutritivno obogatiti vaš obed onim materijama koje su jako dobri antioksidansi.  Takođe će zaštititi vaš organizam od raznih mogućih nepoželjnih i po život opasnih reakcija unutar vašeg tela, posebno ako ga duže i redovno umereno konzumirate.

Opšta pravila u ishrani su da se jede umereno i da bira sveže povrće u raznim bojama i voće takođe. Tako ćemo najbolje unositi neophodne količine vitamina i antioksidanata u naš organizam. Namernice životinjskog porekla treba svesti na najmanju meru, dovoljno je par puta nedeljno. Treba značajno smanjiti unos masnoća i holesterola, a posebno treba umereno koristiti so. Po mogućstvu treba odbaciti sve moguće tablete i lekove, one koje nisu od medicinskog značaja za vaše zdravlje.

U restrukciji velike gojaznosti, i u poodmaklim godinama starosti, večeru treba smanjiti na najmanju moguću meru. Ali nkako mje ne treba ukinuti, ili pak povremeno preskakati.  Ovo iz razloga što tako možemo značajno poremetiti naš  bazalni metabolizam. Izostavljanje večere može bitno usporiti metaboličke procese u organizmu. Uglavnom večera mora biti lagana, bogata zaznovrsnim povrćem bez skroba, i proteinima. Preporučljiva su uglavnom brla mesa sa roštilja ili plotne. Nikako hleba i žitarice, šećer ili masnoću, jer oni će  ostati zarobljeni u vašem telu preko noći i neće vam biti od koristi, već će vam naneti veliku štetu. Tu lekciju smo već prešli sa objašnjavanjem procesa varenja. Večera mora biti završena najmanje tri sata pre spavanja, i nikako suviše kasno. To nikako nije dobro za ukupni metabolizam, jer dok vi spavate ne sme biti varenja. U tom vremenu čitav organizam mora da se odmara, pa i vaš želudac i to zasluženo.  Ako večerate kasno uveče nećete dobro spavati. Manja je šteta u takvim prilikama i odložiti večeru, nego punog želuca u krevet. To će se bitno odraziti na vaše jutarnje raspoloženje i ukupno psiho-fizičko stanje. Bićete umorni kada treba da ste odmorni. Mislićete da vam je to od napornog rada, međutim nije, to je nepravilna ishrana. A posebno zlo je što,  od takvog kasnog večeravanja najbrže se taloži ono nesrećno “salo” u poktkožnom tkivu oko struka pa i dalje. Noću je najbrža resorbcija hrane, a pošto nema nikakvih aktivnosti, sem onih bazalnih, sva ta energija koju inače koristite za redovnu mišićnu aktivnost, odlazi u salo.

Vežbajte !  Vežbajte uvek kada ste u mogućnosti. Bilo kakva da je vežba, dobra je. Ne treba preterivati i hvatati se u koštac sa onim koje vam nisu po meri. Birajte prema sebi i svojim realnim mogućnostima, godinama starosti i fizičkoj sposobnosti. Sav ovaj silni trud koji ulažete u restrikciji vaše ishrane, biće znatno potpomognut bilo kakvom fizičkom aktivnošću, čak i onom na izgled banalnom. Kilogrami će se brže trošiti. Čovek koji je stalno u pokretu i aktivsn je, troši u proseku i do 30 % više energije od onog ne aktivnog, pasivnog.  A da ne govorimo o značaju za vaše ukupno zdravlje. Pokušajte da posle svakog obeda ne sednete ili legnete, nego prošetajte malo, posebno posle ručka, ne tako puno, samo petnaestak minuta biće dovoljno da ubrzate varenje i vaš metabolizam, a tako i trošenje kalorija i masnih naslaga.  Pešačenje je najpreporučljivije, jer je i najlakši i najjednostavniji oblik rekreacije i fizičke aktivnosti. Nije manje vredna ni vožnja biciklom, ili trenažerom.  Masne naslage iz vašeg tela najbrže se razlažu pri umerenoj fizičkoj aktivnosti. Čovečije telo koristi iključivo masti kao svoje  energetsko gorivo do 50 % inteziteta svojih aktivnosti. Pri većim naporima telo prelazi na drugi izvor energije, na ugljene hidrate. To ćete najbolje osetiti i sami. Ako se ne zamarate i ako vam je puls blago ubrzan, bez da morate da se ispomažete dodatnim povećanim brojem udusaja uzimanjem svežeg vazduha, to je znak da ste u dobrom ritmu i da topite masne naslage.  Trajanje ove aktivnosti usaglasite sa vašim  fizičkim sposobnostima, godinama starosti i zdravstvenim stanjem i ukupnom utreniranošću organizma. Boravak na svežem vazduhu, uz aktivni i uravnoteženi odmor, doprinosi vašem ukupnom psiho-fizičkom i zdravstvenom stanju.

Siguran sam da niste zaboravili na vašeg vernog prijatelja iz Svrljiga, na vaše jabukovo sirće dr. ANDRA, i njegovu veliku pomoć koju vam stavlja na raspolaganje. Osnov za pravilno i uravnoteženo funkcionisanje vašeg organizma je kiselo-bazna ravnoteža. Na vašu sreću o tome brinu dr. ANDRA i jabukovo sirće. Uz redovno korišćenje ovog dara prirode, vaš će organizam ostvariti ono što mu je najvažnije, a to je vaša funkcionalna i zdravstvena stabilnost.

Ako u ovom tekstu prepoznate mogućnost da sebi pomognete i da svoj život učinite lepšim, moje zadovoljstvo će biti veliko. Ono šta sam mogao, ja sam i učinio, ostalo je na vama. Nisam vam obećavao “kule i gradove”, niti praznu priču bez osnove.  Nisam vam obećao da ćete oslabiti uz bogatu trpezu i bez muke.  Pokušao sam da vam predočim sve ono što morate i kako možete, sebi da povratite samopouzdanje i veru u izvesnu budućnost.  Želja mi je bila da saznate istinu i da vas niko ne laže i vuče za nos, obećavajući vam pritom nemoguće.

I da ponovimo da se ne zaboravi, zlu ne trebalo! Jabukovo sirće, a posebno jabukovo sirće dr. Andra iz Svrljiga, kao potpuno prirodni i ekološki proizvod, ima specifičnu moć da otvara masne ćelije, i da tu masnoću dalje prosleđuje u krv. Ono takođe bitno podstiče varenje, a još značajnije je to, što jabukovo sirće dozvoljava da samo deo masnoće prolazi kroz proces varenja, dok veći deo masnoća odmah biva odstranjen iz našeg organizma, još ne svaren. Jabukovo sirće podstiče ubrzanje metabolizma, što pritom prouzrokuje brže sagorevanje kalorija, a tako dolazi i do bržeg odstranjivanja otrova, štetnih naslaga i materija iz naših ćelija.

JA SAM VAM REKAO KAKO TREBA, A VI RADITE KAKO VI HOĆETE.

 

Poštujte svoju unutrašnju energiju i sledite je, ona će vas retko kada izdati, ako budete iskreni prema sebi. Ako ste od ovoga imali koristi, to je vaša zasluga, jer ste postupili pravilno. Možete se zahvaliti jabukovom sirćetu dr. ANdra i veselom KALČI, ekstra crvenom vinu iz starog podruma MALČA,  koji su vam pomagali sve vreme.

Screenshot_2018-01-29-15-27-22-1.jpg

Zdravi bili i vazda jabukovo sirće pili,
uz pozdrav do sledećeg čitanja,

Predrag Nenadić

-

Vaš nutricionista