Uvek kada govorimo o odbranbenoj moći organizma mislimo na zaštitu od nastajanja bolesti. Većina govori o imunitetu, a da ustvari i ne zna šta je to imunitet i kako on nastje. Pritom se obavezno spominju nezaobilazni vitamini i njihovo obavezno učešće u ishrani. Takođe stručnjaci vam preporučuju obilje svežeg povrća i voća, pa čak i razne suplemente u kojima ima antioksidanasa koji će nas zaštititi od slobodnih radikala i obezbediti bolji imunitet. Ubeđenje ljudi da je za njih najzdravije da jedu hranu koja je termički obrađena i da će se tako najkvalitetnije zaštititi od infekcija i virusa, nastao je u vremenu kada su svetom harale velike epidemije zaraznih bolesti koje su pravile prave “pokolje” ljudi. Tada, niti nauka, a još manje obrazovanje nisu bili na tom stupnju da objasne i masovno obaveste javnost da ustvari baš takva denaturisana hrana slabi odbrandbenu moć ljudskog organizma i njegovu otpornost prema bolestima. Danas na sreću čoveka, on lako može da se obavesti i sazna koliko mu je potrebna i neophodna sveža, sirova hrana u obliku voća, povrća, žitarica i brojnog zrnevlja, pomoću kojih on u svoj organizam može da unese sve neophodne životne supstance koje će mu obezbediti uslov za stvaranje dobrog zaštitnog potencijala svog organizma.
Ako u organizam svkodnevno unosite dovoljno vitamina i mineralnih soli vi ćete obezbediti kvalitetan materijal za izgradnju sopstvenih antioksidanasa koji će vas štititi. Takođe ti vitamini, vita znači život, u vašem organizmu obezbeđuju uslov za normalno odvijanje bezbroj metaboličkih procesa bez kojih i ne bi bilo moguće da organizam funkcioniše. Vitamini su zaduženi da obezbeđuju osnovni sistem homeostaze čovečijeg organizma. Minerala u prirodi ima nekoliko hiljada, a u čovečijem organizmu njih oko 80. Oni, kada u organizam uđu hranom, garantuju izgradnju i obnovu skeletnog sistema i mnogih elektrolitičkih funkcija, a štite organizam od raznih poremećaja. Učestvuju i esencijalnim metaboličkim procesima i obezbeđuju pravilnu signalizaciju i usklađenost rada srca i čitavog organizama. Opstanak organizma i njegov život nije bezbedan ni bez oligo-elemenata. Bez njih nije moguć proces oksidcije, a posebno nije moguće stvarati krv. Čuli ste i za enzime, a da ustvari i ne znate koliko su vam oni važni i neophodni. Pored toga što pomažu u varenju, bez njih bi ono bilo nemoguće, oni brinu o napredovanju i reprodukciji ćelija i kontrolišu sve funkcije našeg tela. Enzimi su “gazde” u našim ćelijama. Oni spretno rukovode proizvodnjom hormona, u jetri funkcionišu ko mudri hemičari, u bubrezima i žlezdma kože se staraju da se krv čisti na najbolji mogući način.
Puno toga bi mogli još da nabrajamo i dokazujemo koliko su nabrojane supstance važne u funkcionisanju čovečijeg organizma. Sve to međutim, sve te njihove funkcije mogu biti dovedene u pitanje ako ih sa svežom, sirovom hranom svakodnevno ne unosimo u naš organizam. Sveže povrće i voće i dosta drugih životnih namirnica u sirovom obliku, izvor su ovih supstanci koje naš organizam mora svakoga dana i redovno da dobija, kako bi opstajao i funkcionisao normalno.
Ishrana siromašna svežim, a sirovim povrćem i voćem je nepravilna i kao takva ozbiljno ugrožava čovečije zdravlje i opstanak.
dr. Predrag B. Nenadić, dipl.nutricionista