ANTIOKSIDANSI

Za svaku onu supstancu koja nas čuva i delimično neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala u našem organizmu kažemo da su to   antioksidansi.  Oni su kao lice i naličje, kao otrov i protivotrov.

Antioksidansi su jedinjenja različitih prirodnih supstanci koji u organizmu čoveka imaju važnu ulogu zaštite od slobodnih radikala.

Postoje dva izvora antioksidanasa: prvi je naš organizam koji ih proizvodi od vitamina i minerala, a drugi izvor je hrana koju jedemo. Ako je organizam optimalno snabdeven vitaminima ( B2, B6, B12, C i E) i mineralima (cink, bakar, selen i drugi), zatim beta karotinom, koenzimom Q 10, aminokiselinama i bioflavonoidima, kako bi onda mogao da proizvodi sopstvene antioksidanse, te ako je hrana koju čovek jede izvorno bogata prirodnim antioksidansima, biće spreman da se odupre šteti koju razni otrovi (toksini) i razne štetne supstance mogu da proizvedu.

Da potvrdimo! Što više antioksidanasa proizvedemo i što ih više unesemo hranom, to stičemo bolju osnovu za zdrav organizam. Ova konstatacija dobija posebno na vrednosti kada znamo s kakvim se sve izazovima susrećemo kada je u pitanju higijenska ispravnost hrane i zagađenost spoljašnje okoline. Na mnoge izvore nastanka slobodnih radikala van našeg tela možemo individualno delovati, a to su: pušenje, prekomerno izlaganje sunčevim zracima, upotreba droge, nepotrebna upotreba sintetičkih lekova, korišćenje aditiva, konzervansa i boja u hrani ili herbicida i pesticida u uzgoju voća, povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Na one druge koji nam dolaze iz spoljašnje sredine nažalost nismo u stanju da utičemo, ali zato moramo svesno činiti adekvatnu preventivu kako bismo zaštitili svoj organizam i učinili ga bezbednim. Kada pozivam na „svest“, jasno upućujem da svako mora da zna da nije dovoljno ono što smo dobili u nasleđe od svojih roditelja i rođenjem. Te predispozicije su bitne, ali nedovoljne da u svetu koji nas okružuje sačuvamo svoje zdravlje.

Redovni unos hrane bogate antioksidansima (voće, povrće, cele žitarice, mahunarke, orah i orašasti proizvodi) deluju pozitivno na zdravlje čoveka. Oni sadrže na stotine antioksidanasa, fitohemikalija, a ne samo vitamina i minerala koji su nam neophodni. Svi ti mnogobrojni antioksidansi koje biljke proizvode da bi zaštitile svoj organizam, na isti način nastavljaju svoje delovanje i u čovečjem organizmu i bore se sa istim protivnicima, slobodnim radikalima i reaktivnim vrstama kiseonika.

                                   dr. Predrag B. Nenadić,dipl.nutricionista

Оставите коментар