BOLEST HEMOROIDA

Nastajanje hemoroida podrzumeva otok i upalu vena u rektumu. Oni se mogu formirati podjednako i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane. Uzroci nastajanja su mnogi, ali najčešći su loša ishrana, hronični zatvor, zagađen i toksičan organizam, pretežno sedenje i nedovoljna fizička aktivnost, kao i stres koji je produkt savremenog načina života. Žene posebno pate od ove bolesti i to naročito one posle porođaja, kada se dešava veliki pritisak na vene. Šuljevi, kako se u narodu češće naziva ova bolest, mogu biti bolni i iritirajući, voma često praćeni svrabom anusa, pečenjem, a docnije i obilnim krvarenjem. Ako pored problema sa hemoroidima dodatno ne pazite na vašu ishrni i jedete jako začinjeu i pritom masnu hranu, možete osetno pogoršati bolest i učiniti je još težom.

Otežano izbacivanje stolice i upala krvnih sudova rektuma, izazivju krvarenje hemoroida. Iako to nije posebno opasna bolest, zanemarivnje nekih bitnih činioca u higijeni, ko i u ishrni, mogu je učiniti veoma opsanom. Naime, ako prilikom krvarenja nastane zgušnjavanja krvi i pojave tromba, može doći do začepljenje krvnog suda i tromboze. Takođe ova pojava može izazvati i pojavu gnojnih zapaljenja, a što može biti opasno po život.

Dijeto-terapija kod bolesti hemoroida.

Ishrana je kod bolesti hemoroida jako bitan činilac i reklo bi se, najprirodniji način da se njenim pravilnim režimom kroz dijeto-terapiju oslobodite te neprijatne bolesti. Ne retko preterana kilaža, odnosno gojaznost, praćena je pojavom hemoroida. Stoga, ukoliko je ona evidentna, odmah se mora pristupiti restrikcionoj dijeti za skidanje viška kilograma. Takođe, jedna od prvih mera koja se mora predizeti je, da se ishranom i pravilnim odabirom odgovarajućih nsmirnica olakša izbacivnje stoliće iz organizma. To ćete postići tako, što ćete svoju ishranu usmeriti u pravcu korišćenja odgovarajućih namirnica bogatih  lako svarljivim biljnim vlaknima, aktivnim prirodnim probioticima i vrednim nutijentima. Takva hrana mora biti lako svarljiva kako bi se zatim i lako izbacivala, bez napora i posledica.

 

Zastupljenost namirnica u strukturi dnevnog obroka.

Žitarice: Prednost imaju integralne žitarice, odnosno brašna i proizvodi sačinjeni od njih. Kao što su pšenično celo zrno, raž, ječam, heljda, pirinč, kukuruz, proso i.t.d. Celo zrno žitarica sadrži pored biološki vrednih nutritiva (minerala i vitamina) i biljna vlakna, koja su značajna za varenje i formiranje normalne stolice. Treba obavezno izbegavati rafinirana bela brašna i njihove proizvode (peciva i dr.).

Mleko i mlečni proizvodi: Probiotici iz ove grupe namirnica jako su značajni za probavu i time za regulisanje stolice i lečenje hemoroida. Pre svih jogurt i kefir i to napravljeni od kozijeg ili kravljeg mleka. Oni su najkvalitetniji probiotici sa velikom koncentracijom probiotičkih bakterija, jer je fermentisan sa kvascem. Upravo ovi probiotici podstiču razmnožavanje zdrvih bakterija i na taj način regulišu gustinu i sastav stolice.

Meso i Jaja: Iz ove grupe namirnica treba se ograničiti na posna mesa  mladih toplokrvnih životinja, ptica i riba, pod uslovom da nisu pržena na masnoći ili pohovana. Bolje rešenje je termička obrada kuvanjem, dinstanjem u sopstvenoj pari, ili suvim pečenjem. Takođe dozvoljeno je konzumiranje i meko kuvanih jaja, a sve to skupa u manjim količinama.

Masti: Prednost imaju masti bogate nezaićenim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6, kojih ima najviše u maslinovom, lanenom i ribljem ulju. Zdrave masnoće podmazuju creva i tako olakšavaju defekaciju. Dejstvom ovih kiselina smanjuje se upalno dejstvo i njene posledice, zatim jačaju krvni sudovi i smanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja hemoroida. Obavezno treba izbegavati trans masti, koje su teške za varenje, a posebno pri visokim temperaturama i pritom mogu izazvati upale intestinalnog trakta. Takođe i sva rafinisana ulja i margarin treba obavezno izbaciti iz ishrane.

Treba posebno obratiti pažnju na maslinovo ulje koje pored već navedenih vrednosti obezbeđuje češće i lakše stolice, sprečava zatvor i na taj način pomaže brže lečenje šuljeva.

Takođe, preporuka je da redovno koristite i seme lana. Pored sadržaja korisnih lipida, bogato je celuloznim vlaknima, a sadrži i sluz koja se ispušta u kontktu sa vodom. Ova sluz se brzo vezuje za toksine u organizmu i lako ih izbacuje stolicom, pritom deluje kao laksativ i sprečava zatvor.

Povrće: Treba upotrebljavati sve vrste povrća. Namirnice bogate vitaminom K, poput povrća zelene boje (zelena salata, kelj, spanač, blitva), kao i mahunarke ubrzavaju zgrušavanje krvi. Takođe brokoli, kupus, papriku, paradajz i cvekla. Mahunarke sadrže veoma bitna biljna vlakna (pasulj, proso, boranija, sočivo, gršak).

Posebno je znčajan kiseli kupus kao prirodni probiotik koji pored velikog sadržaja C vitamina sadrži i probiotske bakterije i veliku količinu organskih kiselina i  dodatno podstiče  razvoj korisnih bakterija. Enzimi iz kupusa ubrzavaju varenje, a kupus je posebno bogat sadržajem kalijuma, gvožđa, sumpora, bakra i magnezijuma.

Voće: Jabuka se preporučuje zbog bogastva biljnih vlakana (obavezno sa korom), ali i ostalo voće trešnja, višnja, jagoda, malina, posebno utiču na zdrave krvne sudove. Takođe i citrasto voće radi bogatstva C vitamina. Ne treba zaobici ni obavezne: lubenice, grožđe, banane.

Šećer i šećerni koncentrati: Rafinirane šećere, a posebno veštačke zaslađivače treba izbaviti iz upotrebe. Prirodni med je dobar izbor, pre svega je dobar diuretik, a i pomaže bržem zarastanju šuljeva i obnovi sluzokože.

Napici: Čaj od ruzmarina može biti od koristi, jer jača krvne sudove, a samim tim i zaceljuje hemoroide. Treba piti dosta voćnih sokova kao i vode, jer je voda najbolji prirodni omekšivač stolice, najmanje osam čaša na dan. Kafu nikako ne treba upotrebljavati, kao ni gazirana pića, alkohol pogotovo, je oni dodatno šire krvne sudove i pogoršavaju stanje bolesti.

Začini: Nikako nije pogodno upotrebljavati jake začine koji iritiraju creva i sluzokožu anusa, kao što su: ljute papričice, kari, šafran, crni biber i drugi.

Pored toga što smo pravilnu ishranu naznačili kao najznačajniju u lečenju hemoroida, treba posebno obratiti pažnju i na sledeće:

–         Redovno vežbajte i održavajte fizičku kondiciju.

–         Izbegavajte dugotrajno sedenje, jer pritom vene u rektumu osećaju najveći pritisak.

–         Održavajte higijenu. Koristite mlaku vodu, blage sapune i antibakterijske proizvode.

–         Kontrolišite po mogućstvu stres.

Kroz usaglšavnje svih ovih činilaca, pravilne dijeto-terapije i pravilnog načina života i higijene, lakše ćete prirodnim putem izlečiti simptome bolesnih i otečenih hemoroida i sprečiti njihovo ponovno pojavljivanje.

 

Оставите коментар