BOLESTI PROŠIRENIH VENA

Proširene vene su jedan od najčešćih zdravstvnih problma koji muči savremenog čoveka. Način života i smanjene fizičke aktivnosti, kao i ishrana, u mnogome su doprineli da se ova bolest krvnih sudova proširi skoro do epidemije. Vene su krvne žile koje transportuju krv prema srcu, a u njima se nalaze valvule, koje sprečavaju da se krv vraća u suprotnom smeru. Varikozne (proširene) vene nastaju, kada te valvule oslabe i kada se krv može nakupljati u ekstremitetima. Taga cirkulacija slabi i krv ne može normalno da se vraća prema srcu. Iako ne pretstavlja teško oboljenje, proširene vene nisu mali zdravstveni problem.  U mnogim slučajevima dodatno opterećuju funkcionalnu sposobnost čoveka i smanjuju njegovu radnu sposobnost. Takođe ni ona estetska konponenta nije zanemarljiva.

Ova bolest po pravilu najčešće se pojavljije kod žena i to posle porođaja, ali i kod svih onih osoba koje puno stoje, a malo se kreću, dok je kod gojaznih osoba to postao prateći problem. Velikog udela u nastajanju proširenih vena ima i genetski faktor. Stoga je prva mera u lečenju proširenih vena, primena terapije za mršavljenje.   Gojaznost je veliki faktor rizika za pojavu proširenih vena. Kao pravilo se nameće, da restriktivna dijeto-terapija i skidanje kilograma pretstavlja ozbiljan pomak, kako u prevenciji dobijanja proširenih vena, a tako i u njihovom lečenju. Gubitkom samo male količine kilograma ( 10 do 20 %), dolazi  do znatnog pomaka u lečenju ove bolesti. Ovo nameće zaključak, da je skidanje kilograma ključni činilac antivarikozne ishrane.

Dijeto-terapija kod bolesti proširenih vena.

Dijetetskie mere konbinovane sa fizikalnom terapijom mogu dati veoma brzo jako dobre rezultate. Te dijetetske mere se mogu sagledati u principima, kojih svako onaj koji pati od proširenih vena treba da pridržava.

Hrana bogata vitaminom C– Kao prva mera u ishrani, preporučuje se redovno i svkodnevno konzumirati hranu koja je bogata sadržajem vitamina C i vitaminom E. Vitamin C je potreban da bi vene bile jake i elastične, a takođe i da poboljša cirkulaciju krvi. Pokazalo se kao potrebnim, da se ovaj vitamin C, konbinuje sa vitaminom E, kako bi efekat ovog delovanja bio veći. Vitamin E je poznati zaštitnik krvnih sudova, a u hrani ga najviše ima u biljnim uljima (maslinovo ekstra devičansko, ulje od golice, orašasti proizvodi, pšenične klice). E vitamin sadrži jake antioksidanse i veoma povoljan profil masnih kiselina.

Hrana bogata biljnim vlaknima – Pre svega ova hrana sprečava da dođe do konstipacije, odnosno da se pritisak na vene uveća. Vlakna, ona rastvorljiva, se najčešće nalaze u voću, povrću i inegralnim žitaricama, a nosioci su: ovas, ječam, laneno seme, grašak, šargarepa, jabuke, bobičavo voće. Napominjem da jabuku obavezno treba jesti sa korom, jer u kori su koncentrisane najveće količine ovih vlakana. Posebno se preporučije korišćenje pečuraka, ruzmarina, đumbira, cvekle i špargle u israni, zbog njihovog pozitivnog efekta na funkciju obolelih vena. Takođe, ekstrat suvog ploda divljeg kestena se koristi u ublažavanu tegoba venske cirkulacije. Ova biljka je u službenoj kliničkoj fitoterapiji označena za lečenje venske insuficijencije, tegoba sa proširenim venama, kao i simptoma teških i otečenih nogu.

Hrana bogata bioflavonoidima – Flavonoidi su supstance koje se nalaze prvenstveno ubiljkama. Ove supstance se lako prepoznaju jer one voću i povrću daruju jarke boje, štite ih od insekata i mikroba. Ovi flavonoidi takođe pomažu i čoveku. Bioflvonoidi su najveći borci protiv proširenih vena. Posebno značajan sastojak bioflavonoida je rutim. On pojačava vensku cirkulaciju i jača kapilare. Ima ga u heljdi, trešnji, kori jabuka, limunu, višnjama, mnogim biljkama voća i povrća. Utvrđeno je da oni u čovečijem organizmu, pored slične funkcije kao i u biljkama, dodatno jačaju zidove krvnih sudova (vena) i sprečavaju delovanje slobodnih radikala (jaki antioksidansi) unutar njih. Primera radi: Flavonoidi iz heljde, mogu da ublaže otok i bol u varikoznim venama. Posebno se preporučuje konzumiranje borovnice, aronije, kupine, maline, brusnice, nar, ribizle, avokada, zbog njihovog uticaja na oporavak i ozdravljenje vena,

Voda – Jako je važno i za proširene značajno da se u organizam redovno unosi dovoljna količina vode. To iz razloga, jer ako jedete dovoljnu količinu vlakana, morate unositi u dovoljno vode (u kontaktu sa vodom vlakna se šire i pozitivno deluju u crevima), zato što u suprotnom se stvara kontra-efekat i dovodi do konstipacije. Posebno je potrebno napomenuti, da je upotreba alkohola (žestoka pića) neprihvatljiva, jer supstance koje se u njima nalaze podstiču dehidraciju organizma. Dok je umerena količina crnog vina, kao i kafe i crne čokolade od koristi za proširene vene.

Fizičko vežbanje – Lagano fizičko vežbanje, svakodnevno u trajanju od po pola sata, lagana šetnja i povremene fizičke aktivnosti, mogu znatno doprineti u prevenciji i lečenju bolesti proširenih vena.

Napomena: Dijeto-terapija data za oboljenje hemoroida u prethodnom tekstu, pasus Zastupljenost namirnica u dnevnom obroku, može se potpuno primenjivati i kod bolesti proširenih vena.

 

Оставите коментар