Crveno vino “ Kalča “ kao moćni saborac protiv Alchajmera

 

Kultura konzumiranja vina kod nas u našim krajevima i pored brojnih proizvođača ovog božanskog nektara, nije prepoznatljiva. Sve se svodi na slučajeve koji na žalost nisu prerasli u praksu i trend, moderno rečeno. I dalje se u većini smatra da je vino samo lepo obojeno alkoholno piće. Ova skroz pogrešna, nestručna i skoro se može reći zlonamerna konstatacija uglavnom se nalazi u glavama ljudi koji nisu dovoljno obavešteni i edukovani. Savremeni čovek i pored ogromnog napretka i razvoja tehnologije izgleda da se skoro otuđio od svog porekla i nasleđa, i zaboravio ono što u stvari nikako nije smeo da zaboravi. Zaboravio je one vrednosti koje su očuvale našu vrstu i vodile je do sadašnjeg vremena. Ukupnu vrednost narodne medicine  i tradicionalnog načina prevencije i lečenja, zamenile su tablete i razni antibiotici, sintetički vitamini i svakojaki veštački suplementi, pa tako ovo savremeno doba umesto zdravlja i blgostanja, donese nam stotine i stotine raznih bolesti uglanom izazvanim našim  ponašanjem i nakaradnim uverenjima. O vinu, crvenom i belom, kao o bitnoj hrani i nezamenjivom leku, ove nove generacije pričaju i pripisuju prošlosti i  vezuju ga za naše proslavljene junake, one mitološke. Ti junaci opevani u knjigama i njihove navike o korišćenju vina, više se doživljavaju kao mit nego kao istina. Veličalo se njihovo delo i moć i uvek uz prisustvo tog nekrunisanog pića bogova. Za one obične to piće je samo u priči bilo hvaljeno i nije postojao kult konzumiranja vina. Pilo se ono i te kako i može se reći nalivalo se njime i nekonttolisano, ali sama svest o potrebi redovnog i umerenog konzumiranja kvalitetnog vina u cilju poboljšanja stanja svog organizma  i prevencije  raznih oboljenja, naročito onih najopasnijih po zdravlje i opštanak čoveka, nije postojala. “Francuski sidrom” kao da je načinio prekretnicu u tim stavovima, pa tako od nedavno u zadnjih dvadesetak godina polako ali sigurno vino počinje da se tretira onko kako ga je još Hipokrat doživljavso i objšnjavao, kao hranu koja tamo gde treba biva i jako moćan lek. Sa ukupnim svojim nutritivnim i zaštitnim potencijalom, vino pretstavlja one vrednosti koje moraju u čovečijoj ishrani biti stalno zastupljene.

Njegovi fiziološki aktivni sastojci (polifenoli, minerali, vitamini i oligoelementi), pretstavljaju značajne asorbente slobodnih radikala, koji su odgovorni za  procese starenja.

Stoga oni koji na vreme krenu da redovno i u umerenim količinama konzumiraju crveno vino Kalču iz starog rimskog podruma Malča, u starosti sigurno neće sresti onog strašnog  Nrmca Alchajmera i onu njegovu opasnu bolest koju je otkrio. Tajna lekovitosti ovoga divnog crvenog vina “KALČA” nije u velikoj količini koju ćeš povremeno popiti, već u redovnom vrlo kotrolisanom i umerenom svakodnevnom konzumiranju uz ručak i posle njega. Uz to, poluslatko crveno vino “Kalča” će vas bezgranično  nagraditi  zdravljem i uvek dobrim raspoloženjem.

Screenshot_2018-01-29-15-27-22-1.jpg
Zdravi bili i vazda KALČA vino crveno pili,
uz pozdrav do sledećeg čitanja

Predrag Nenadić

-

Vaš nutricionista