DIJETA KOD HRONIČNOG NEFRITA

Kako ova bolest prilično dugo traje i pritom dovodi do značajne iscrpljenosti organizma, neophodno je da energetska vrednost dnevnog obroka bude na nivou 2400 k.calorija.

Belančevine: Pri sastavljanju dnevnog obroka i dijete u lečenju bubrežnih bolesti, nikako ne treba zaborviti na nekoliko važnih činjenica:

–         Sadržaj belančevina u hrani zavisi od količine ureje u krvi, odnosno od opasnosti nastajanjaa uremije.

–         Nikako se ne smeju zaboraviti niz značajnih funkcija koje zavise od prisustva belančevina u organizmu (njihova gradivna i zaštitna uloga).

Hronični gubitak putem mokrće, vremenom dovodi do velikog smanjenja sadržaja belančevina u krvi (hipoproteinemija), stoga se hranom mora uneti 1 do 1,5 gr. belančevin na kilogram telesne težine, ili ukupno 70 do 100 grama dnevno. U slučaju da se moć koncentracije bubrega smanjuje, te postoji opasnost od uremije, tada unošenje belančevina treba smanjiti. Ako je sadržaj ureje u krvi 40 do 60 mg%, količina belančevina u dnevnom obroku treba da iznosi 40 do 60 grama, ali ako je sadržaj ureje veći od 80 mg%, onda količina belančevina ne treba da bude veća od 20 grama.

Mineralne soli: Kako je hronični nefrit obično praćen povišenim krvnim pritiskom (hipertenzijom), neophodno je smanjiti količinu kuhinjske soli na vrednost manju od 2 grma. Međutim, ako nema znakova hipertenzije i edema (otoka), a koncentraciona moć bubrega je očuvana, onda treba dozvoliti slobodnije, umereno unošenje kuhinjske soli u organizam.

Voda: Količina vode, odnosno tečnosti, pod uslovom da hronični nefrit nije praćen edemima, može da se kreće i do 3500 ml, u toku dana. Ukoliko je koncetraciona moć bubrega više oštećena, toliko i količina tečnosti treba da bude veća. U takvim slučajevima, povećanjem unošenja tečnosti smanjuje se opasnost od nastajanja uremije. Nasuprot tome, ako postoje edemi, količinu tečnosti treba smanjiti do vrednosti koja odgovara količini tečnosti koju bubrezi izluče u toku 24 sata.

Vitamini: Hronični nefrit je obično praćen i anemijom, kao i povećanom osetljivošću prema infekcijama. Ovome je uzrok suvišno nagomilavanja tečnosti u organizmu. Iz tog razloga dnevni obrok mora da sadrži što veće količine gvožđa, kao i hidrosolubilnih vitamina (vitamin C) i liposolubilnih vitamina (vitamin A).

Оставите коментар