KARELL-ova MLEČNA DIJETA

Kod najtežih oblika dekompezovanih srčanih mana, u prvim danima lečenja, preporučuje se Karell-ova dijeta koje je veoma jednostavna i veoma efikasna. Ona se sastoji iz 800 ml, delimično obranog mleka, čiju količinu treba podeliti i piti u četiri obeda po 200 ml. Kada je u pitanju obrano mleko, ova dijeta obezbeđuje 328 kalorija. U slučaju da se koristi punomasno mleko, ona obezbeđuje 550 kalorija, 28 grama belančevina i oko 0,45 grama natrijuma. Ova dijeta može da se primenjuje samo prva dva tri dana, jer ona ne samo da je monotona, već ne zadovoljava potrebe organizma niti u energetskim, a ni u gradivnim i zaštitnim materijama. Takođe, kako se uz nju ne daju druge tečnosti, to ona ima manjkavist i u pogledu tečnosti.

Prema nekim našim poznatim autorima, ova se dijeta može uspešno zameniti i sa davanjem voćnih sokova, čime se izbegava unošenje natrijuma u organizam.

Razlog za ovakvu pojavu je poremećaj u organima za varenje i njihova nesposobnost da potpuno razlože i apsorbuju sve količine unetih ugljenih hidrata, na skrob pre svih. Kao posledica tog poremećaja, šećeri (najčešće skrob) dolazi u debelo crevo, gde se pod dejstvom mikroorganizama razlaže do kiselina, a ove potom deluju nadražajno na sluzokožu debelog creva. U tom procesu, pod dejstvom bakterija nastaju gasovi koji dovode do pojčane peristaltike debelog creva, odnosno do četih stolica – dijareje.

Dijeto-terapija kod dispepsije vrenja.

Prvih dan do dva, treba obustaviti svako uzimanje hrane. U tom periodu se treba organičiti na uzimanje nezaslađenih čajeva i vode, a potom se može preći na mešovitu ishranu. Treba pritom voditi računa da se pri odaberu namirnica izbegavaju one, koje sadrže mnogo šećera, odnosno skroba.  U tom periodu prednost imaju one namirnice koje su bogate  belančevinama, kao što su mleko, mlečni proizvodi, posno meso, riba, kuvana jaja, ulje i sveži voćni sokovi načinjeni od voća koje ne sadrži više d 5 do 10 % šećera.  Nakon što nestanu bolovi i broj stolica se svede na normalan, dozvoljeno je povećavanje unošenja ugljenih hidrata, odnosno, mogu se koristiti namirnice koje ih sadrže u većoj meri. Hleb treba konzumirati samo u obliku dvopeka, sve dok se ne pređe na normalnu ishranu.

Оставите коментар

Оставите коментар