KRONOVA BOLEST

Kronova bolestje je vrsta zapaljenske bolesti creva, baš kao i ulcerativni kolitis. U oba slučaja imunitet napada probavni trakt, izazivjući pritom niz neugodnih simptoma. Kod ulcerativnog kolitisa obično je debelo crevo upaljeno, dok se kod kronove bolesti zapaljenjski proces odvija upravo u tankom crevu, a što otežava varenje ključnih nutrijenata iz hrane. Manjak nutrijenat i slabljenje apetita pritom, mogu dovesti do neuhanjenosti onih koji boluju od ove bolesti. Vrlo često, neuhranjenost  može biti razlog samog upalnog procesa, oslbljenje resorpcije hrane. Kada je Kronova bolest ograničena samo na tanko crevo, onda se posledice manifestuju kroz proliv i neuhrnjenost, ali kada se bolest proširi i na debelo crevo, obično se javlja teži oblik proliva, apritom se izaziva i anemija uz nedostatak vitamina B12, folne kiseline ili gvožđa. Cilj svake dijeto-terapije je da obezbedi organizmu esencijalne nutrijente kako bi ovaj nesmetano funkcionisao. Kod kronove bolesti posebno, obolela osoba mora sama da vodi računa o ishrani i da odabiru namirnica pronađe one koje će im najmanje ometati normalno funkcionisanje sistema za varenje, a pritom i obezbeditisve neophodne nutritivne sastojke i zaštitne materije. U situaciji kada je prisutna pothranjenost i apsorcija otežana, obolela osoba mora imati tri redovna obeda i dve užine i pojačanom ishranom u smislu kalorijske vrednosti i gradivnih materija, bez obzira na apetit, pokušati da obezbedi dovoljno energije za svoj organizam. Nije za sve obolele od ove bolesti ista hrana problem. Različito organizmi reaguju na pojedine namirnice. Stoga  oboleli najbolje mogu sami da osete i odluče koja hrana im najviše odgovara.

Zastupljenost namirnica u strukturi dnevnog obroka.

Žitarice: Preporučuje se posebno pirinač, kao veoma važna namirnica u saniranju nove bolesti. Dozvoljen je i hleb od belog brašna, takođe isti prepečen na plotni, ili dvopek. Celovite žitarice, posebno kukuruz treba izbegavati.

Mleko i mlečni proizvodi: Preporučuje se upotreba mleka i mlečnih prerađevina, a posebno kiselog mleka, jogurta i mladog sira. Tvrde i stare sireve (kačkavalj) treba izbegavati, kao i sve namaze na bazi mleka  sa emulgovanim biljnim mastima. Često se dešava da su osobe koje boluju od ove bolesti netolerantne na laktozu. Dobra zamena je bademovo mleko koje sadrži sve neophodne hranjive materije, a pritom nema štetnih propratnih simpoma.

Meso i Jaja: Preporučuje se upotreba posnih mesa toplokrvnih životinja i meso ptica i riba, ali pod uslovom da nisu pržena na masnoci ili pohovana. Takođe je dozvoljeno jesti meko kuvana jaja, ali pržena nikako. Ne treba nikako koristiti crvena masna mesa i svinjetinu.

Masti: Treba se ograničiti na manje količine masti, i to na one sa niskom tačkom topljenja, ulja i maslac. Puter, margarin, majonez treba izbaciti is ishrane.

Povrće: Treba se ograničiti na ono siromšno celulozom i vlaknima. Više će prijati skrobno povrće i to u obliku pirea. Takođe treba izbegavati sirovo povrće. Iz ishrane treba isključiti pasulj, kupus, brokoli, sočivo, crveni luk, i svo ono povrće koje izaziva gasove.

Voće: Svo sirovo voće treba izbegavati. Preporučuju se kompoti od raznog voća, kao i sokovi. Bobičasto voće se može i sirovo koristiti.

Šećer i šećerni koncentrati: Namirnice iz ove grupe treba umereno i kontrolisano davati. Dok čokoladu i sve proizvode u kojima se ona nalazi, treba isključiti iz ishrane.

Napici: Alkoholna pića (pivo, vino, razni kokteli na bazi voća), gazirna pića, kafu i čaj, treba obavezno potpuno isključiti iz ishrane.

Začini: Svu ljutu i začinjenu hranu treba zabraniti.

Ova lista zabranjenih namirnica, kao i onih koje prijaju obolelima od Kronove bolesti, sačinjena je na bazi iskustava obolelih. Lako je moguće da ostale osobe imaju i svoja iskustva, pa je stoga najbolje da se on ponašaju i hrane na osnovu svojih saznanja i stečenih iskustava. Namirnice koje smetaju ne treba uvk u potpunosti izbaciti iz ishrane, već u početku smanjiti i pažljivo pratiti dalji razvoj situacije. Takođe, pripremu i treba  kulinarnu obradu namirnica treba da  prilagodite svojim iskustvima i mogućnostima vaših organa za varenje. A to ćete najbolje sami zaključiti iz reakcije vašeg organizma na dijeto-terapiju  koju primenjujete. Prioritet režima ishrane je da organizam ne dođe u stanje pothranjenosti i anemije, a da pritom ne trpite tegobe bolesti.

 

Оставите коментар