ZAPALJENJA BUBREŽNE KARLICE I MOKRAĆNE BEŠIKE

Dijeto-terapija: 

Mikroorganizmi iz grupe koli, najčešći su izazivači procesa zapaljenja koja zahvataju bubrežnu karlicu (pijelit) i obližnje tkivo bubrega (pijenonefrit). Takođe ove bakterije izazivaju i  procesi zapaljenja  u mokraćnoj bešici (cistit) i drugim mokraćnim putevima u organizmu. Ovi mikroorganizmi  iz grupe koli se dobro i brzo razmnožavaju u kiseloj sredini, te ona pretstavlja za njih povoljnu podlogu.

Pijelit nastupa obično akutno, bilo da prati neko opšte oboljenje, ili prisustvo kamena u bubrežnoj karlici. Oboljenje nastupa iznenada, a pritom je praćeno visokom temperaturom, bolovima u predelu bubrega i pojavom krvi i gnoja u mokraći.

Cistit se odlikuje čestim nagonima za mokrenjem, bolovima pri mokrenju i pojavom krvi i gnoja u mokraći.

Kod oba oboljena, pored primene odgovarajućih profilaksnih terapija i bakteriostatičkih i baktericidnih sredstava, veoma dobri rezultati se postižu i neizmenični sprovođenjem alkalizirsjuće i acidirajuće dijete. Alkalizirajuća dijeta dovodi do alkalne reakcije mokraće, a acidirajuća do kisele reakcije mokraće. Ovom izmenom reakcije mokraće, stvaraju se nepogodni uslovi i ometa se razmnožavanje mikroorganizama koji dovode do procesa zapaljenja u bubrežnoj karlici, mokraćnoj bešici i mokraćnim putevima.

Оставите коментар