ALKOHOL I ALKOHOLNA PIĆA U ISHRANI LJUDI

Razne priče su izmišljane i teorije postavljane u vezi sa razlogom i početkom upotrebe alkohoola od strane čoveka. Uglavnom one najinteresantnije se vezuju za čovekov silazak sa drveta i konzumiranje zrelih, gnjilih plodova voća i povrća, popadalih po zemlji, u kojima je već prirodnim procesom vrenja nastao alkohol. U tim pretpostavkama i traženju pravog razloga, a njih je mnogo, ni do danas nije pronađen pravi odgovor.  Međutim, realno i na osnovu činjenica iz nasleđa, veoma pouzdano možemo da govorimo o tome, da je čovek u toku svoje evolucije konstantno upotrebljavao alkohol  u raznim oblicima i posebno napitake sačinjene  od njega, što kao lek, a ništa manje u ishrani i za uživanje. Nauka upotrebu alkohola od strane ljudi pravda činjnicom da je ustvrai u pitanju etanol, psihotrop supstanca koja se nalazi u svim alkoholnim pićima. Kako bi ustanovili sposobnost čoveka da je u stanju da vari alkohol, naučnici su izvršili modelizaciju enzima ADH4, jedne od supstanci koja u probavnom traktu omogućava metabolizaciju etanola. Tom prilikom su otkrili da je taj enzim naglo mutirao od kada su ljudi počeli da se hrane gnjilim i prezrelim plodovima voća i povrća. U nedostatku jestivih zrelih plodova, ova vrsta hrane bogata etanolom je za čoveka bila prinudni izbor, ali ispostavilo se da je u kasnijem periodu čovečije evolucije ova supstanca  počela da ima znatan uticaj na čovekov izbor. Na svu sreću po čoveka, alkohol mu nije služio samo za piće već i kao velika pomoć kod otklanjanja mnogih bolesti.

Bilo kako bilo, alkohol je za čoveka postao veoma značajan, bilo da se radi o zadovoljstvima i uživanju, ili o potrebi izraženoj kroz niz proizvoda i preparata bez kojih ni u današnjem vremenu nije moguće zamisliti njegov život. Mnogo je mesta i situacija u kojima alkohol ima značajnu ulogu neophodnu čoveku. Pre svega u prilikama kada se upotrebljava u rastvorima koji mu služe kao lekovito sredstvo, da li kroz oralnu, ili pak kao srednstvo za spoljašnju upotrebu. Čak i kod većine lekara postoji dilema gde je mesto alkoholu u čovečijem životu. Ima preporuka da trudnice treba da piju pivo kako bi imale dovoljno mleka, crno vino popravlja krvnu sliku, žesroka pića pomažu kod srčanih smetnji, travarice kod stomačnih tegoba, lincura u alkoholu čisti krvne sudove, a nazeb se leči vrućom rakijom ili kuvanim vinom. U narodnoj medicini posebno mesto zauzima komova rakija, koja se uvek nađe na pravom mestu kada treba da se skida temperatura, leči upala krajnika ili grla, ili pokreću skoro ukočeni delovi tela od promaje i reume. Nebrojano je narodnih lekova, napitaka, u kojima su čist alkohol i komova rakija osnova, a koji u narodnoj medicini zauzimaju značajno mesto. U komovicu se dodaje kopriva, konbinacija lekovitih trava u vidu vendoksin kapi, zatim gavez i mnoge druge trave i lekovito bilje, a sve se to u vekovnoj praksi dokazalo da znatno pomaže čoveku u otklanjanju  zdravstvenih tegoba. Obloge sa belim vinom za otečene i infekcijom zahvaćene oči, obloge sa belim vinom kod upale jajnika kod žena, crni vino je podloga za lek sa alojom veoma prisutan u narodnoj medicini. I mogli bi da nabrajamo još mnogo primera gde se alkohol u službi čoveka pokazao kao odani prijatelj.

Nažalost postoji i ona “tamna” strana alkohola koja je čoveku često donosila, i danas mu donosi probleme i često, nesreću. Preterana i nekontrolisana upotreba alkohola kroz brojna alkoholna pića, uglanom su veliki čovekov neprijatelj. Pritom i ono šta je nagore, on nije samo loša navika, on je bolest i to veoma opasna i nažalost veoma često sa kobnim posledicama.

                                             dr. Predrag B. Nenadić dipl.nutricionista

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*